'IGRA JE ZAVRŠENA'

Alžirska vladajuća stranka: Bouteflika je sada prošlost

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.03.2019. u 11:28

Algeria's President Abdelaziz Bouteflika looks on during a meeting with army Chief of Staff Lieutenant General Gaid Salah in Algiers, Algeria, in this handout still image taken from a TV footage released on March 11, 2019. Algerian TV /Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY NO RESALES. NO ARCHIVE. NO ACCESS ALGERIA
REUTERS

Abdelaziz Bouteflika

 

Alžirska vladajuća stranka FLN pokazala je nove znakove prekida suradnje s predsjednikom Abdelazizom Bouteflikom u petak, pošto je jedan visoki dužnosnik stranke rekao u intervjuu da je dugotrajni vladar Alžira "sada prošlost".

Bouteflika je promijenio svoju odluku o kandidaturi za peti mandat nakon što su izbili masovni prosvjedi protiv njegove vladavine. Gubi saveznike vrlo brzo zadnjih dana otkako se vratio s liječenja u Švicarskoj.

U opaskama Hocina Kheldouna za Ennahar televiziju kasno u četvrtak još su jedan veliki udarac za Boutefliku, koji se nadao da će umiriti Alžirce obećavajući im promjene u političkom okružju kojom dominiraju predsjednik i vladajuća elita već desetljećima.

Bivši glasnogovornik vladajuće stranke, Kheldoun, postao je prvi viši član FLN-a koji se javno odrekao Bouteflike. Rekao je kako se stranka mora okrenuti budućnosti i podržati prosvjednike te njihove zahtjeve.

Stranka FLN vlada parlamentom i lokalnom samoupravom u Alžiru.

Na desetke tisuća Alžiraca prosvjedovalo je proteklih tjedana tražeći novu eru s mladim vođama koji bi im omogućili društvene slobode i prosperitet.

People celebrate on the streets after President Abdelaziz Bouteflika announced he will not run for a fifth term, in Algiers, Algeria March 11, 2019. REUTERS/Zohra Bensemra
REUTERS

Slavlje u Alžiru nakon što je Bouteflika objavio da se neće natjecati za peti mandat

 

Bouteflika (82), rijetko se pojavljuje u javnosti otkako je 2013. pretrpio moždani udar, a prosvjednici kažu kako mu njegovo zdravstveno stanje onemogućuje vladavinu Alžirom. Prosvjedi su počeli nakon što je Bouteflika, inače na vlasti već 20 godina, najavio svoju kandidaturu za peti predsjednički mandat. Od toga je u manje od tjedan dana odustao.

Bivši ministar koji je povezan sa unutarnjim krugom Bouteflikinih saveznika za Reuters je rekao da predsjednik neće preživjeti pritisak koji Alžirci iz svih društvenih sfera stvaraju nad njime.

"Igra je završena. Bouteflika nema izbora nego da odustane", rekao je bivši ministar koji je htio ostati anoniman.

Još masovnih prosvjeda očekuje se u petak u rano poslijepodne nakon molitve.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo