SVEMIRSKA UTRKA

AMBICIOZNA NAJAVA TRUMPOVE ADMINISTRACIJE 'Američki astronauti vraćaju se na Mjesec unutar idućih pet godina'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.03.2019. u 07:43

Vice President Mike Pence laughs as U.S. President Donald Trump holds a baseball bat as they attend a Made in America product showcase event at the White House in Washington, U.S., July 17, 2017. REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Mike Pence i Donald Trump

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u utorak kako administracija Donalda Trumpa namjerava uložiti "sve potrebne napore" kako bi u roku od pet godina "vratila" Amerikance na Mjesec.

"Danas smo u svemirskoj utrci, baš kao što smo to bili u 1960-ima", rekao je Pence predsjedavajući sastankom Nacionalnog vijeća za svemir u Huntsvilleu u američkoj saveznoj državi Alabami.

Prema prethodnim projekcijama, NASA je planirala astronaute na Mjesečevu površinu ponovo poslati do 2028., a prvi korak u tom smjeru bilo bi lansiranje u orbitu svemirske stanice Gateway do 2024. godine.

U sklopu svemirskog programa Apollo, prethodnika aktualnom svemirskom programu američke Nacionalne aeronautičke i svemirske agencije (NASA), na Mjesec je između 1969. i 1972. ukupno poslano šest misija s ljudskom posadom.

Do sada su samo još dvije zemlje - bivši Sovjetski Savez i Kina - provele kontrolirana "meka" slijetanja na Mjesec, ali bez ljudske posade.

"Mi ćemo biti prva nacija koja će vratiti astronaute na Mjesec u 21. stoljeću", rekao je Pence. "Izričita je politika ove administracije i Sjedinjenih Američkih Država da se američki astronauti vrate na Mjesec unutar idućih pet godina", dodao je.

Početnu konfuziju oko toga znači li "povratak" na Mjesec slijetanje astronauta na Mjesečevu površinu ili "samo" njihov povratak u Mjesečevu orbitu do 2024. otklonili su dužnosnici NASA-e, potvrdivši kako je konkretan cilj slijetanje na Mjesec u roku od pet godina.

"Izazov prihvaćen. Sada, na posao", napisao je na Twitteru direktor NASA-e Jim Brindestine.

NASA je već "bacila oko" na Mjesečev južni pol kao ciljano područje obnovljenih ljudskih istraživanja, jer bi se na tom dijelu Zemljinog satelita trebale nalaziti dovoljne zalihe zaleđene vode potrebne za proizvodnju dodatnog raketnog goriva.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo