SABOTAŽA ČETIRI PLOVILA

AMERIČKA ISTRAGA POČELA DAVATI REZULTATE? Trumpov jastreb tvrdi da su u napadima na naftne tankere korištene mine iz Irana

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.05.2019. u 10:57

FILE PHOTO: Port officials take a photo of the damaged tanker Andrea Victory at the Port of Fujairah, United Arab Emirates, May 13, 2019. REUTERS/Satish Kumar/File Photo
REUTERS

Oštećeni tanker Andrea Victory

 

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao je u srijedu da su u napadima na naftne tankere blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata ovaj mjesec korištene "mornaričke mine gotovo sigurno iz Irana".

UAE još nije nikoga okrivio za sabotažu četiri plovila, uključujući dva saudijska tankera, nakon kojeg su dva dana kasnije uslijedili napadi dronom na crpilišta nafte u Saudijskoj Arabiji.

Rijad je optužio Teheran da je zapovijedio napade, za koje je odgovornost preuzeo jemenski hutijski pokret povezan s Iranom.

Iran je opovrgnuo upletenost u napad.

"Mislim da je jasno da se radi o mornaričkim minama gotovo sigurno iz Irana", rekao je Bolton novinarima u Abu Dabiju no nije ulazio u detalje istrage u kojoj je sudjelovao SAD.

On je rekao da su napadi na tankere povezani s napadima na saudijska crpilišta nafte i s raketnim napadom na zelenu zonu u Bagdadu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo