INCIDENTI

AMERIČKA RATNA MORNARICA DVAPUT SE OSRAMOTILA U SAMO PAR MJESECI Umalo ostali bez dva moćna razarača s navođenim projektilima, istraga otkrila zašto

USS Fitzgerald
 U.S. Navy/Peter Burghart / REUTERS

Dva sudara na području azijskog Pacifika između razarača mornarice SAD-a i trgovačkih brodova ranije ove godine mogli su se izbjeći, a uzrokovani su nizom grešaka mornara na brodovima, po rezultatima istrage mornarice SAD-a objavljenim u srijedu.

"Obje nesreće su se mogle spriječiti, a istražitelji su utvrdili više propusta brodske straže koji su doprinijeli incidentima", rekao je admiral John Richardson.

Razarač s navođenim projektilima Fitzgerald 17. lipnja gotovo je potonuo pred obalom Japana nakon sudara s filipinskim brodom za prijevoz kontejnera. Nakon sudara u poplavljenim kabinama broda nađena su tijela sedmorice mornara.

Izvješće mornarice kaže da se dogodilo više manjih grešaka koje su na kraju dovele do toga da posada nije slijedila standardne procedure.

"Straže na Fitzgeraldu nisu poštivale utvrđene norme postupanja u slučaju kontakta i, još važnije, vodstvo nije postupalo po uspostavljenim protokolima za sprečavanje sudara", kaže izvješće.

U drugom incidentu u kolovozu desetero mornara je poginulo kada se razarač s navođenim projektilima John S. McCain sudario s naftnim tankerom.

Incident je uzrokovan "pretjeranom samouvjerenošću i izostankom poštivanja procedura", kaže izvješće koje je utvrdilo da ja glavni čimbenik u sudaru bilo nedovoljno poznavanje mornara kontrolne konzole broda.

Mornarica SAD-a je zbog sudara otpustila više časnika, uključujući zapovjednika Sedme flote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:34