ISTRAGA TRAJE

AMERIČKA VERZIJA MASAKRA U LIBIJI 'Srpski diplomati uopće nisu bili na mjestu koje smo bombardirali, ubili su ih kriminalci, a ne ISIS'

 Reuters, facebook

WASHINGTON - Pentagon već danima odbija prihvatiti odgovornost za ubijene srpske diplomate Slađanu Stanković i Jovicu Stepića, a prema najnovijoj interpretaciji događaja, amerikanci su uvjereni kako Stepić i Stanković nisu bili na lokaciji koju su vojni zrakoplovi napali u sklopu zračnog udara na Islamsku državu u Libiji prošli tjedan, piše Washington Post.

Američke službe vjeruju kako je srpske diplomate kidnapirala odvojena kriminalna grupa radi otkupnine, no potom su ih ubili i pokušali se izvuči od odgovornosti za njihovu smrt.

U prilog teoriji da se srpski diplomati uopće nisu nalazili na mjestu bombardiranja idu i tvrdnje pripadnika libijskih službi koji su prvi stigli na mjesto zračnog napada i prevozili ranjene u bolnicu. Libijske hitne službe, naime, nisu prijavile da su na lokaciji našti bilo kakve zapadnjake.

Također, fotografije ubijenih diplomata koje se nalaze na internetu ne izgledaju kao da su snimljene na ili blizu mjesta bombardiranja, niti da je itko od njih dvoje ubijen u ‘masivnom udaru’.

- Stanje posmrtnih ostataka nije konzistentno s pogibijom u zračnom napadu ovog intenziteta, rekao je državni službenik.

Američke službe vjeruju kako su diplomati već bili mrtvi, a njihova tijela u Tripoliju, u trenutku napada, te da ih je otela nepoznata kriminalna skupina koja nije povezana s Islamskom državom.

- Nikad nije bilo nikakvih indicija da ih je otela Islamska država, kazao je službenik Pentagona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:25