ODLUKA NA RAZINI DRŽAVE

AMERIČKA VLADA HITNO SE RJEŠAVA POPULARNOG RUSKOG ANTIVIRUSA 'Zabrinuti smo zbog veza nekih dužnosnika Kasperskyja s ruskim tajnim službama!'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 13.09.2017. u 23:30

Kacper Pempel/Illustration/File Photo / REUTERS

Ilustracija

Američka vlada u srijedu je saveznima agencijama zabranila upotrebu softvera ruske tvrtke Kaspersky Labs, specijalizirane za informatičku sigurnost zbog navodnih veza te tvrtke s ruskim obavještajnim službama.

V.d. ministrica domovinske sigurnosti Elaine Duke naredila je svim saveznim djelatnicima da maknu u roku do 90 dana antivirusne softvere Kaspersky Labs iz računala vlade i saveznih agencija.

"Ministarstvo ja zabrinuto vezama nekih dužnosnika Kaspersky s obavještajnim službama i drugim ruskim vladinim agencijama", navela je Duke u priopćenju.

"Ruska vlada, koja može djelovati sama ili u suradnji s Kasperskyim mogla bi iskoristiti proizvode Kaspersky za pristup dokumentima i informatičkim sustavima savezne vlade i kompromitirati ih, što bi imalo izravan utjecaj na nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država, dodala je Duke.

U utorak je ured zadužen za kupovine američke savezne vlade (GSA) povukao Kaspersky Labs s popisa dozvoljenih proizvođača.

ELIPSO

Izdvajamo