3 DO 7 GODINA ZATVORA

Američki biskup William Lynn proglašen krivim za prikrivanje svećenika pedofila! Nije prijavio najmanje dva slučaja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.06.2012. u 12:30

AP

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši dužnosnik u Katoličkoj crkvi u SAD-u osuđen za takav slučaj.

Mons. Lynn (61) nakon desetotjednog suđenja proglašen je krivim za ugrožavanje djece. Može biti kažnjen s tri i pol do sedam godina zatvora, navodi ministarstvo pravosuđa. Presuda će se donijeti 13. kolovoza.

Sutkinja Teresa Sarmina naložila je njegovo pritvaranje do izricanja presude, usprkos protivljenju obrane.

"Razočaran je" presudom, rekao je njegov odvjetnik Thomas Bergstrom. "Ali je i razumije, jer priznaje da su ti mladi ljudi bili žrtve agresije".

Lynn, koji je bio zadužen za osoblje philadelphijske biskupije, optužen je da je prikrivao spolno zlostavljanje i da nije učinio ništa kako bi barem dvojicu svećenika udaljio s dužnosti na kojima su dolazili u dodir s malodobnom djecom.

Presuda o Lynnovoj krivnji donesena je tjedan dana nakon objave izvješća u kojemu se navodi da velik broj vjernika i dalje misli da se u vrhu Katoličke crkve događaju slučajevi spolnog zlostavljanja i da ih biskupi prikrivaju.

U tom dokumentu, koji je objavila Američka biskupska konferencija, stoji da je u posljednjih deset godina ostvaren "osjetan napredak" u borbi protiv pedofilije, ali se ističe da "još puno toga treba učiniti".

Izdvajamo