MISTERIJ

AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK POSJETIO KABUL, ILI IPAK NIJE? Detalj fotografije sastanka izazvao brojne rasprave, a stigla su i dva proturječna priopćenja

 
 Afganistanski Predsjednički ured

Fotografija američkog državnog tajnika Rexa Tillersona u Afganistanu pobudila je pažnju javnosti nakon što je netko primijetio da je korigirana u Photoshopu kako bi izgledalo da je Tillerson bio u Kabulu, a ne u kilometrima udaljenoj američkoj zračnoj bazi.

Fotografije, naime, pokazuju susret tajnika Tillersona i predsjednika Ashrafa Ghanija u sobi bez prozora u zračnoj bazi Bagram ispod američkog vojnog sata i crvenog protupožarnog alarma.

State Department

Međutim, na gotovo identičnoj fotografiji koju su objavili afganistanski mediji ne vidi se sat kao niti alarm, a u opisu stoji kako je Ghani 'primio' Tillersona.

Afganistanski Predsjednički ured

Obje strane prvotno su izvijestile kako se sastanak održao u Kabulu, no američki State Department kasnije je objavio ispravak napisavši kako je sastanak bio u Bagramu, najvećoj američkoj bazi u Afganistanu.

- Nema sumnje da je fotografija digitalno korigirana - kazao je za New York Times forenzičar i profesor računalnih znanosti Hany Farid.

Nijedna strana još nije objasnila nepodudarnost.

Tillersonov posjet trajao je samo dva sata i držan je u tajnosti sve dok se nije vratio s putovanja zbog sigurnosnih problema u zemlji.

Naime, prije nekoliko tjedana zračna luka u Kabulu pogođena je projektilom kada je u posjetu zemlji bio američki ministar obrane James Mattis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:55