RATNI ZLOČIN U IRAKU

Američki marinac za ubojstvo 24 civila trebao je u zatvor na 152 godine. Nagodio se i dobio - niži čin

Američki marinac Frank Wuterich (31), optužen za ubojstvo 24 nenaoružana iračka civila u Hadithi 2005., neće ići u zatvor jer je u njegovom slučaju, nakon što je priznao krivnju za jednu od točaka optužnice - onu za zanemarivanje dužnosti - postignuta nagodba. Rasplet je to šest godina duge istrage jednog od najkrvavijih napada američkih vojnika na civile u Iraku .

Ostaje mu i plaća

Razvedenom naredniku i samohranom ocu tri djevojčice iz Connecticuta, koji je bio optužen po devet točaka optužnice - uključujući one za ubojstvo, napad oružjem i zanemarivanje dužnosti - u početku je prijetila kazna od 152 godine zatvora. Wuterich je optužbe negirao, no na kraju je, u sklopu nagodbe, odlučio priznati krivnju za zanemarivanje dužnosti.

Za to djelo predviđa se maksimalna kazna zatvora od 90 dana, snižavanje ranga i plaće. No, Wuterich iza rešetaka neće provesti ni dan. Sudac je, objašnjavajući da su mu ruke vezane nagodbom, preporučio da se Wutericha kazni samo snižavanjem vojnog čina na običnog vojnika. Jučer nije bilo u potpunosti jasno što je preporučeno oko njegove plaće - prema nekim medijima ona mu nije snižena zbog obiteljske situacije. Preporuku suca još treba potvrditi šef središnjeg zapovjedništva marinaca, no on kaznu može samo dodatno ublažiti.

Osmorica optuženih

Wuterich je jedan od osam marinaca optuženih za napad u Hadithi. Optužbe protiv šestorice su odbačene, a jedan je oslobođen krivnje.

Na dan pokolja, 19. studenoga 2005., stoji u svjedočanstvima i sudskim spisima, Wuterich je zapovijedao marincima koji su pratili konvoj sa zalihama kroz Hadithu, pobunjeničko uporište u kojem su se neprijateljski borci skrivali među lokalnim stanovništvom. U jednom trenutku ispod jednog vozila eksplodirala je bomba, koja je ubila jednog i ranila dva marinca.

Tužitelji su tvrdili da je Wuterich izgubio kontrolu kad je vidio razneseno tijelo svog prijatelja te da je ostatak svojih ljudi odveo, naredivši im da prvo pucaju i tek kasnije postavljaju pitanja, u ubilački pohod do obližnje dvije kuće. U 45-minutnom napadu, u kojem su koristili i granate, ubijeno je 24 ljudi, većinom žena, djece i starije osobe, među kojima i muškarac u invalidskim kolicima. Neki od njih upucani su izbliza.

Isprika obiteljima žrtava

Obrana je tvrdila da je on naredio napad u pokušaju da pronađe osobe odgovorne za eksploziju. Tužitelji su ga, s druge strane, optuživali da je to učinio iz osvete. Wuterich se na sudu obratio obiteljima žrtava i izrazio žaljenje. Rekao je da čak i uz najbolje namjere, borbene operacije nekad mogu uzrokovati tragične rezultate te da je samo želio održati ostatak svojih marinaca na životu.

‘Bilo je važno da ne oklijevaju pucati ravno u lice neprijatelja’

- U proteklih šest godina morao sam prihvatiti da će se moje ime uvijek povezivati s masakrom, time da sam hladnokrvni ubojica djece, čudovište bez kontrole i lažljivac. No, tog dana nisam pucao u nijednu ženu ili dijete. Kad sam timu rekao da prvo pucaju, pa kasnije postavljaju pitanja nisam imao namjeru ubijati civile, već ih spriječiti da oklijevaju pucati u lice neprijatelja. Nisam imao namjeru našetiti vama ili vašim obiteljima.

Riječi ne mogu izraziti moju tugu zbog gubitka vaših voljenih. Znam da ste vi prave žrtve 19. studenoga 2005. - rekao je Wuterich.

Unatoč tome, preživjeli, obitelji žrtava napada i lokalni irački dužnosnici izrazili su zgražanje presudom i najavljuju borbu pred međunarodnim sudovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:30