SPORNI TVIT

AMERIČKI POTPREDSJEDNIK KRITIZIRAO NBA LIGU ZBOG IZOSTANKA PODRŠKE 'Ponašaju se kao podružnica u potpunom vlasništvu komunističke zemlje'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.10.2019. u 23:46

U.S. Vice President Mike Pence smiles during a press conference ahead of a bilateral meeting in Podgorica, Montenegro August 2, 2017. REUTERS/Stevo Vasiljevic
Stevo Vasiljević / REUTERS

Mike Pence

 

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je, u četvrtak u Washingtonu, kako se NBA "ponaša kao podružnica u potpunom vlasništvu" komunističke zemlje jer zvijezde i vlasnici timova te profesionalne košarkaške lige nisu poduprli glavnog ravnatelja Houston Rocketsa koji je podržao prosvjednike u Hong Kongu.

Pence je, u govoru u Wilson Centru, kazao kako su zvijezde NBA lige utihnule nakon kontroverze koju je uzrokovao tvit glavnog ravnatelja Houston Rocketsa Daryla Moreyja 4. listopada koji je kasnije uklonio i zbog njega se ispričao.

"Borite se za slobodu, budite uz Hong Kong", napisao je tada Morey.

"Neki od najvećih igrača i vlasnika u NBA-u koji redovno koriste svoju slobodu kako bi kritizirali svoju zemlju, utihnuli su kada je riječ o slobodi i pravima drugih ljudi", rekao je Pence.

NBA nije isprikom "popravio" štetu te je Kina odbila emitirati utakmice predsezone koje su odigrane u Kini.

NBA će izgubiti milijarde dolara nakon što su kineske tvrtke otkazale ili suspendirale svoje dogovore s američkom košarkaškom ligom.

Pence je kritizirao kompaniju Nike koja je povukla robu s logom Houston Rocketsa iz svojih kineskih poslovnica.

"Nike se promovira kao tzv. pobornik socijalne pravde, ali kada je riječ o Hong Kongu, više voli ostaviti svoju društvenu savjest kod kuće", kazao je Pence.

"Nike dućani u Kini zbilja su uklonili Houston Rockets proizvode sa svojih polica i pridružili se prosvjedu kineske vlade protiv tvita od sedam riječi glavnog ravnatelja Rocketsa", dodao je.

Houston Rocketsi su do spomenutog skandala bili omiljeni klub u Kini, budući da je za Houston godinama igrala kineska zvijezda Yao Ming.

Jedan od najboljih košarkaša na svijetu, poznat po kritiziranju Donalda Trumpa, Lebron James, objavio je povodom skandala na Twitteru da je glavni ravnatelj Houston Rocketsa "krivo informiran" o situaciji u Hong Kongu.

Pence uoči nastavka trgovinskih pregovora kritizirao Kinu zbog gušenja prava i sloboda u Hong Kongu

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence optužio je u četvrtak Kinu da suzbija "prava i slobode" u Hong Kongu pri čemu je opsežno kritizirao ponašanje Pekinga, ali i inzistirao na tome da Sjedinjene Države ne traže sukob s Kinom ili raskid suradnje sa svojim glavnim gospodarskim suparnikom.

Pence je svoje ocjene o Kini iznio upravo uoči novog kruga pregovora čiji je cilj riješiti trgovinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva.

"Amerika i njene političke vođe neće se više nadati kako će samo gospodarstvo transformirati autoritarnu kinesku komunističku državu u slobodno i otvoreno društvo koje poštuje privatno vlasništvo, vladavinu prava i međunarodna trgovinska pravila", kazao je Pence.

On je preuzeo zadaću nositi se s Kinom kada se ta zemlja sučeljava s prodemokratskim prosvjedima koji već duže od četiri mjeseca pogađaju Hong Kong. Američki predsjednik Donald Trump ranije je upozorio kako će za Washington biti teže postići trgovinski sporazum s Pekingom bude li nasilja u nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Pence je kazao kako su SAD uz prosvjednike u Hong Kongu.

"S vama smo i vi ste naša inspiracija. Pozivamo vas da ostanete na tragu nenasilnih prosvjeda", izjavio je američki potpredsjednik koji je u Washingtonu govorio pred članovima jedne think-tank skupine uoči novog kruga pregovora što ih s Kinezima treba voditi američki ministar financija Steven Mnuchin.

Za nekoliko tjedana predsjednik Trump bi se pak na summitu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Čileu trebao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi tamo zaključili prvu fazu trgovinskog sporazuma između dviju zemalja.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo