NAPETOST NA KOREJSKOM POLUOTOKU

AMERIČKI POTPREDSJEDNIK NASTAVLJA AZIJSKU TURNEJU Pence će se sastati s japanskim premijerom Abeom, Kina želi da se napetost riješi diplomacijom

Mike Pence
 Kim Hong-Ji / REUTERS

Američki potpredsjednik Mike Pence trebao bi se u utorak sastati s japanskim premijerom Shinzom Abeom u kontekstu porasta zabrinutosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Pence će posjetiti Japan nakon Južne Koreje. Tijekom posjeta demilitariziranoj zoni na granici Južne i Sjeverne Koreje u ponedjeljak poručio je Pjongjangu da je američko strpljenje potrošeno, no i dodao kako SAD nastoji uspostaviti sigurnost mirnim sredstvima.

Pence je također upozorio Pyongyang da ne ispituje odlučnost predsjednika Donalda Trumpa niti snagu američkih oružanih snaga u regiji.

Trump je poslao američke ratne brodove prema Korejskom poluotoku, dok Pyongyang navodno planira provesti još jedan nuklearni test.

U New Yorku, zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika Kim In Ryong upozorio je u ponedjeljak kako bi nuklearni rat mogao izbiti u bilo kojem trenutku na korejskom poluotoku, optužujući Ameriku za "opasno zveckanje oružjem".

Sjeverna Koreja nije uspjela u pokušaju ispaljivanja balističkog raketnog projektila u nedjelju, dan nakon što je Pyongyang obilježio 105. obljetnicu rođenja pokojnog vođe i osnivača Kim Il Sunga.

Prošle je godine Sjeverna Koreja podigla nuklearne i raketne programe, provodila dva nuklearna ispitivanja i lansirala 20 balističkih projektila.

Očekuje se kako će Pence i Abe pozvati Kinu da učini više u poticanju Sjeverne Koreje na samokontrolu.

Kineski ministar vanjskih poslova pozvao na mirno rješavanje napetosti

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je u utorak da se diplomatski sredstvima moraju rješavati napetosti na Korejskom poluotoku, na kojemu Sjeverna Koreja nastavlja sa svojim nuklearnim i raketnim programima prkoseći UN-ovim sankcijama.

Wang je na konferenciji za novinare u Pekingu pozvao sve strane na iznalazak mirnog rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:25