'HUMANO RJEŠENJE'

Američki predsjednik Donald Trump trgovinski sporazum s Kinom vezao za mirno rješenje prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu

Donald Trump
 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da Kina želi napraviti trgovinski sporazum, ali bi se prvo prema Hong Kongu trebala odnositi humano, eksplicitno vežući trgovinski dogovor s mirnim rješenjem prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu.

"Naravno da Kina želi napraviti sporazum. Neka prvo humano riješi situaciju s Hong Kongom!", rekao je Trump na twitteru.

"Nemam apsolutno nikakvu sumnju ako predsjednik Xi Jinping želi brzo i humano riješiti problem s Hong Kongom, da on to može. Možda osobnim susretom?", dodao je Trump.

Glasnogovornica State Departmenta rekla je ranije u srijedu da su Sjedinjene Države "duboko zabrinute" zbog kineskih paramilitarnih pokreta duž granice s Hong Kongom.

Izražavanje zabrinutosti State Departmenta uslijedilo je nakon što su zastupnici i Republikanske i Demokratske stranke pozvali Trumpa da zauzme čvršći stav prema Kini jer rastu brige zgog moguće kineske intervencije.

Trump, koji traži veliki dogovor kojim bi ispravio trgovinsku neravnotežu s Kinom, suočen je s kritikama iz Kongresa i drugih jer nije zauzeo čvršće javno stajalište o Hong Kongu i jer je ranije ovog mjeseca prosvjede nazvao "neredima" s kojima se treba baviti Kina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:37