OSTAJE PITANJE SANKCIJA

AMERIČKI PREDSJEDNIK DONIO VAŽNU ODLUKU, ALI JE NE ŽELI OTKRITI Je li na pomolu krah iranskog nuklearnog sporazuma?

 
 Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da je odlučio o tome hoće li SAD ostati u nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila, no odluku nije htio otkriti.

"Odlučio sam", rekao je novinarima Trump odgovarajući na pitanje je li donio odluku nakon što je kritizirao sporazum u skladu s kojim se Iran složio ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Odgovarajući na Trumpove komentare, viši iranski dužnosnik za Reuters je rekao da se Iran pripremio za sve vrste scenarija ako SAD napusti sporazum i može odmah nastaviti sa svojim prekinutim nuklearnim aktivnostima bude li potrebno.

Američki dužnosnici poslali su neujednačene signale o nuklearnom sporazumu između Irana i šest svjetskih sila - Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i SAD-a.

Američka veleposlanica u UN-u ranije u srijedu rekla je da američki predsjednik nije najsretniji s iranskim nuklearnim sporazumom, ali da još uvijek nije signalizirao da od njega odustaje.

"Nema jasnog signala da se planira povući (iz sporazuma). No jasno je da nije sretan s tim sporazumom", kazala je Nikki Haley u razgovoru za CBS News osvrnuvši se na Trumpov govor na Općoj skupštini, kada je taj međunarodni sporazum iz 2015. nazvao "sramotom".

Francuski predsjednik Emanuel Macron pozvao je u srijedu da se proširi nuklearni sporazum s Iranom, tako da u njega budu uključene mjere za ograničenje razvoja balističkih raketa i produljenje nadzora procesa obogaćivanja uranija.

"Moramo zadržati sporazum iz 2015. jer je dobar za snažan nadzor aktualne situacije", rekao je Macron novinarima na marginama Opće skupštine UN-a, prenosi AFP.

Američki predsjednik mora do 15. listopada odlučiti hoće li potvrditi da Iran poštuje sporazum. Ako to ne učini, Kongres ima 60 dana vremena da odluči o ponovnom uvođenju sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:52