ZAROBLJEN U AFGANISTANU

'Američki taliban' Lindh pušten iz američkog zatvora

John Walker Lindh
 REUTERS

Amerikanac John Walker Lindh, zarobljen 2001. godine u Afganistanu gdje se borio na strani talibana, u četvrtak je pušten iz federalnog zatvora, objavio je Washington Post citirajući Lindhovog odvjetnika.

Lindh je imao 20 godina kada je uhićen, a izašao je iz zatvora Terre Haute u Indiani na uvjetni otpust nakon što je odslužio 17 od 20 godina zatvorske kazne, piše Washington Post.

38-godišnji Lindh je među desecima zatvorenika koji će se pustiti na slobodu u sljedećih nekoliko godina nakon što su zarobljeni u Iraku i Afganistanu te osuđeni zbog zločina povezanih s terorizmom nakon napada na SAD 11. rujna 2001.

Njegovo puštanje na slobodu nije naišlo na odobravanje izabranih dužnosnika koji su se pitali zašto je Lindh ranije oslobođen i što su policajci za uvjetni otpust učinili da otkriju radikalizaciju i recidivizam među bivšim džihadistima.

Američki državni tajnik Mike Pompeo nazvao je Lindhovo oslobađanje "neobjašnjivim i nesavjesnim".

"Postoji nešto duboko zabrinjavajuće i pogrešno u tome", rekao je u četvrtak ujutro na Fox Newsu.

Dokumenti američke vlade objavljeni u časopisu Foreign Policy pokazuju da je savezna vlada nedavno 2016. godine opisala Lindha kao osobu s "ekstremističkim stavovima".

"Koja je trenutna međuagencijska politika, strategija i proces kako bi se osiguralo da se teroristi i ekstremisti uspješno reintegriraju u društvo?", pitali su američki senatori Richard Shelby i Margaret Hassan u pismu Fedealnom zavodu za zatvore.

Lindhovi roditelji, Marilyn Walker i Frank Lindh, nisu odgovorili na zahtjeve za komentar, a Lindhov odvjetnik, Bill Cummings, odbio je komentirati slučaj.

Glasnogovornica zatvora u Terre Hauteu, Melisse Kimberley nije odmah bila dostupna za potvrdu objave Washington Posta.

Lindh, rođen u SAD-u, prešao je iz katolicizma u islam još kao tinejdžer. Za vrijeme presude 2002. godine, Lindh je rekao da je otputovao u Jemen kako bi naučio arapski, a potom u Pakistan kako bi proučavao islam.

Rekao je da je dobrovoljno postao taliban, pripadnik radikalne sunitske muslimanske skupine koja je vladala većim dijelom Afganistana od 1996. do 2001. godine, kako bi pomogla muslimanima u njihovoj borbi, odnosno "džihadu". Rekao je da nema namjeru "boriti se protiv Amerike" i nikada nije shvaćao džihad kao antiamerikanizam.

Lindh je osudio "terorizam na svim razinama”, a za napade vođe al-Qaide Osame bin Ladena je rekao da su "potpuno protiv islama".

Međutim, u izvješću američkog državnog Centra za borbu protiv terorizma iz siječnja 2017., navodi se da je od svibnja 2016. Lindh "nastavio zagovarati globalni džihad te pisati i prevoditi nasilne ekstremističke tekstove."

NBC News je izvijestio da je Lindh 2015. godine napisao pismo televizijskoj postaji KNBC u Los Angelesu, izražavajući potporu Islamskoj državi, rekavši da islamska militantna skupina ispunjava "vjersku obvezu uspostavljanja kalifata kroz oružanu borbu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:51