ERIC GORDON NELSON

AMERIČKI VELEPOSLANIK U BiH 'Rusija djeluje destabilizirajuće na zapadni Balkan, SAD će ih nastaviti pomno pratiti'

Eric Nelson

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Gordon Nelson rekao je u petak kako su potezi Rusije na Balkanu destabilizirajući te da će ih SAD nastaviti pomno pratiti.

U intervju za entitetske novinske agencije Federacije BiH i Republike Srpske, američki diplomat je na upit o utjecaju drugih država na područje zapadnog Balkana poput Kine i Rusije rekao kako je SAD uvjeren da su potezi Rusije na ovom području "destabilizirajući", dok je pak za Kinu naveo da ta zemlja često druge zemlje partnere ostavlja u dugovima. Dodao je kako će "SAD pomno pratiti utjecaj Rusije".

Odgovarajući na upit kada će se susresti sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom Nelson je rekao kako se on nalazi pod sankcijama "SAD-a zbog postupaka koji su narušavali Daytonski mirovni sporazum".

Američki veleposlanik u BiH je izrazio i nadu će se vrlo brzo ustrojiti novi saziv Vijeća ministara, te domaći političari postići kompromis skoro godinu dana od održanih izbora u zemlji.

"Želimo vidjeti brzo formiranje novog saziva Vijeća ministara, želimo vidjeti parlament koji funkcionira i redovno zasjeda te formiranje federalnih vlasti i županija kako bi se svi posvetili provođenju reformi", rekao je Nelson.

Dodao je kako je razočaravjuće što je jako puno vremena potrošeno u traženju dogovora za uspostavu vlasti.

Nagovijestio je kako će američka administracija poduprijeti napore zemlje u provođenju reformi koje je zatražila Europska unija.

"Taj put nije lagan i zahtijevat će kompromise, ali SAD će ostati dosljedan partner koji će pružati pomoć da se to realizira", rekao je veleposlanik SAD-a u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:00