ZATAŠKAVANJE

AMERIČKI VOJNICI IZBAČENI IZ VOJSKE JER SU SPRIJEČILI SILOVANJE DJEČAKA Pretukli šefa policije kako bi prestao zlostavljati maloljetno dijete

Lonely little boy in a dark cellar
 RUSLAN GUZOV/Colourbox / RUSLAN GUZOV

WASHINGTON - Dva američka vojnika koji su bili u misiji u Afganistanu fizički su nasrnuli na oficira afganistanske policije kako bi ga odvratili od konstantnog zlostavljanja maloljetnog dječaka, javlja CNN.

- Podigao sam ga, bacio na pod nekoliko puta, a Charles je učinio isto to, rekao je Dan Quinn, tada satnik u vojsci SAD-a.

- Morali smo se pobrinuti da u cijelosti razumije kako će biti posljedice ako ikad ponovno priđe tom dječaku ili njegovoj majci.

Akcija koju su na vlastitu ruku izveli Quinn i narednik Charles Martland po obojicu je imala ozbiljne posljedice - obojica su smijenjeni s dužnosti. Quinn je sam napustio vojsku a Martland je u proceduri nečasnog otpusta.

Praksa silovanja maloljetnih dječaka široko je raširena u Afganistanu, i poznata je kao supkultura ‘bacha bazi’ ili ‘igra s dječacima.’

Brojni zapovjednici policije imaju svoje dječje seksualne robove, no neslužbeni stav američke vojske je ne miješati se u to pitanje.

- Nismo se mogli umiješati u slučajeve silovanja kako ne bi podrivali autoritet lokalnih vlasti, objasnio je Quinn.

- Pokušavali smo poduprijeti lokalnu vladu. Kada bi djelovali u slučajevima gdje ona zakaže, to bi definitivno urušilo njen kredibilitet, izjavio je.

O prešutnoj politici zataškavanja ovaj tjedan pisao je i New York Times, no Pentagon poriče da se radi o službenoj praksi.

S druge strane, brojni dužnosnici afganistanske vojske i policije priznaju silovanja dječaka.

- Imao sam dječaka jer je svaki zapovjednik imao jednoga, rekao je bivši vođa Sjevernog Saveza koji se s američkim vojnicima borio protiv Talibana.

- Veliko je natjecanje između zapovjednika. Da nisam imao dječaka, ne bi se mogao uspoređivati s drugima, izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:30