STJERANI U KUT

AMERIČKIM IZVIĐAČIMA PRIJETI PROPAST Čuvena organizacija prijavila bankrot, zbog seksualnog zlostavljanja tužile ih stotine bivših članova!

 
Kamp Ranger organizacije Američkih izviđača
 GEORGE FREY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Američka organizacija izviđača pokrenula je stečajni postupak kako bi mogli osnovati kompenzacijski fond iz kojeg bi se isplaćivale odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja u njihovim redovima, piše BBC.

Prijava bankrota bila je zapravo očekivan potez za organizaciju protiv koje je podignut niz tužbi u kojima se tvrdi da su propustili spriječiti nekoliko stotina slučajeva seksualnog zlostavljanja u svojim redovima. Zbog ovog poteza organizacije sve su tužbe privremeno obustavljene.

Američki izviđači se zbog optužbi za seksualno zlostavljanje već godinama suočavanju s opadanjem broja njihovih članova.

- Nama je duboko stalo do svih žrtava zlostavljanja te se iskreno ispričavamo svakoj osobi kojoj je učinjeno zlo za vrijeme boravka u izviđačima - rekao je glavni direktor organizacije Roger Mosby.

Američki izviđači su, usprkos svemu, i dalje jedna od najvećih neprofitnih organizacija u SAD-u, s više milijuna članova. Prema prijavi kojoj je zatraženo otvaranje stečajnog postupka, obveze organizacije procjenjuju se na milijardu dolara, dok se imovina procjenjuje na gotovo 10 milijardi.

Odvjetnik iz Seattlea Michael Pfau, čija kompanija zastupa više od 300 navodnih žrtava diljem SAD-a, nije zadovoljan ovim potezom Američkih izviđača.

- Ok, život mojih klijenata sada neće biti pod lupom javnosti, ali ovime su također izgubili svoje pravo na pošteno suđenje. Za mnogo žrtava zlostavljanja svjedočenje na sudu može biti katarzično iskustvo. S pokretanjem bankrota to se neće dogoditi - rekao je Pfau za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:34