NEREDI U SAD-u

AMERIKA GORI, ŠTO ĆE REĆI TRUMP? Svi očekuju obraćanje iz Bijele kuće, ali i strahuju što će reći CNN 'Među njegovim suradnicima došlo je do podjele'

 
 AFP, Profimedia

Ozbiljne podjele pojavile su se među najbližim Trumpovim savjetnicima o tome kako bi se američki predsjednik trebao postaviti prema višednevnim prosvjedima i neredima izazvanima brutalnom smrću Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je, zbog policijske fizičke sile, umro tijekom policijskog privođenja u Minneapolisu.

Nekolicina savjetnika ga požuruje da se obrati američkoj naciji i pozove na smirenost, dok drugi smatraju da bi trebao žestoko osuditi nerede i pljačku ili se svjesno dovodi u rizik da na izborima u studenome glasače srednje političke struje, navelo je nekoliko izvora bliskih Bijeloj kući.

Donald Trump je dosad slao neujednačene poruke prosvjednicima. Iako je u nekim istupima odmjeren stav pozivajući na smirivanje stanja, na Twitteru je koristio nasilnu retoriku i čini se da će u subotu njegovi pristaše organizirati ispred Bijele kuće kontra prosvjed.

Tijekom vikenda neki su pomoćnici pokušali uvjeriti Trumpa da ne koristi oštru retoriku nakon što je na Twitteru napisao da "pljačka vodi ubojstvu", a takva neoprezna uporaba riječi mogla bi dodatno zapaliti ionako zapaljivu situaciju.

U petak, nakon upozorenja i osude demokrata, Trump je s Twittera povukao komentar da "pljačka vodi ubojstvu" sugerirajući da bi se moglo pucati na prosvjednike koji su krenuli pljačkati.

SANTA MONICA, CALIFORNIA - MAY 31: Firefighters work to extinguish a fire at a section of shops looted amid demonstrations in the aftermath of George Floyds death on May 31, 2020 in Santa Monica, California. California Governor Gavin Newsom has deployed National Guard troops to Los Angeles County to curb the looting and destruction of property. Former Minneapolis police officer Derek Chauvin was taken into custody for Floyd's death. Chauvin has been accused of kneeling on Floyd's neck as he pleaded with him about not being able to breathe. Floyd was pronounced dead a short while later. Chauvin and 3 other officers, who were involved in the arrest, were fired from the police department after a video of the arrest was circulated.   Mario Tama/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
AFP

Tijekom brifinga s osobljem Bijele kuće u petak, Trumpova prva pomoćnica za unutarnju politiku založila se za suzdržani odgovor na nerede koji su se dogodili noć ranije. Iste riječi uputio mu je i zet Jared Kuchner. Nekolicina savjetnika se uplašila da se ne ponovi slična situacija kao s događanjima u Charlottesvilleu 2017. godine, kada su Trumpa napali jer je neonaciste koji su izazvali nerede nazvao vrlo finim ljudima.

Američki predsjednik Trump, koji vjeruje da su mu stavovi o zakonu i redu pomogli na dođu na vlast, nije odmah ozbiljno shvatio porast zabrinutosti zbog dramatičnih događanja zadnjih nekoliko dana u Sjedinjenim Državama.

Trump je u subotu rekao da bi osobe koje prosvjeduju zbog smrti Floyda, mogle biti "dočekana s najopasnijim psima i najopasnijim oružjem koje je vidio" ako prijeđu ogradu Bijele kuće, unatoč savjetima da bi morao ublažiti retoriku.

Dok Trumpovi savjetnici poput Kuchnera žele suzdržanije istupe, drugi savjetnici Trumpa upozoravaju da bi, ako ne osudi prosvjede, mogao izgubiti glasače koji mu mogu donijeti pobjedu u studenome, poput ženskih glasova iz prigradskih naselja.

A demonstrator kneels in front of a Police line in Downtown Los Angeles on May 30, 2020 during a protest against the death of George Floyd, an unarmed black man who died while while being arrested and pinned to the ground by the knee of a Minneapolis police officer. - Clashes broke out and major cities imposed curfews as America began another night of unrest Saturday with angry demonstrators ignoring warnings from President Donald Trump that his government would stop violent protests over police brutality
AFP

Rekli su Trumpu da odlučnije mora osuditi prosvjednike koji sprejevima ostavljaju poruke na zgradama, pljačkaju dućane američkog maloprodajnog lanca Target i podmeću požare i da to još uvijek nije učinio u odgovarajućoj mjeri. Neki savjetnici se pitaju bi li predsjednikovo obraćanje naciji o poziv na smirivanje situacije moglo brzo pasti u zaborav zbog Trumpove sklonosti zapaljivoj retorici.

U nedjelju je voditelj Fox Newsa Griff Jenkins pozvao Trumpa da se obrati naciji. Robert O'Brien, savjetnik za nacionalnu sigurnost ostavio je otvorenom mogućnost da se Trump obrati građanima iz Ovalnog ureda, ali nije isključio ni druge mogućnosti.

Kako piše CNN, Trump se ustručava održati još jedno obraćanje naciji nakon što je u zadnjoj prigodi, kada se Amerikancima vezanom za situaciju oko koronavirusa, ima niz gafoVa. U samo nekoliko minuta je iznio nekoliko netočnih tvrdnji koje je kasnije njegova administracija mora pojašnjavati.

Za razliku od Trumpa, njegov demokratski protukandidat Joe Biden zauzeo je jasan stav u vezi prosvjeda.

"Jedna od stvari na koju svako ljudsko biće ima pravo: disati. Tako jednostavno, tako obično, tako brutalno", rekao je Biden.

Biden je poručio da "ako stojimo po strani i šutimo, sudionici smo". Zemlja mora izliječiti "otvorene rane" sistemskog rasizma i donijeti pravdu Floydu i njegovoj obitelji.

"Nije vrijeme za zapaljive tvitove", rekao je Biden, vjerojatno se referirajući na Trumpa. "Nije vrijeme za poticanje nasilja. Moramo stati kao nacija uz afroameričku zajednicu, uz sve manjinske zajednice, i zajedno biti jedna Amerika", poručio je Biden.

Trump je u subotu nazočio lansiranju rakete SPaceX-a, a tom se prilikom obratio novinarima. "To je nevjerojatno, snaga, tehnologija", rekao je predsjednik SAD-a Donald Trump koji se prigodom lansiranja nalazio u svemirskom centru Kennedy. "To je bilo divno vidjeti", rekao je, a potom se ipak osvrnuo na prosvjede.

- Podržavamo pravo na mirne prosvjede i čujemo njihove molbe, ali ono što sada viđamo na ulicama naših gradova nema veze sa sjećanjem na Georgea Floyda. Pljačkaši uništavaju snove i djela dobrih ljudi, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:31