ALARM

AMERIKA UPOZORILA GRAĐANE NA TERORISTIČKE NAPADE U EUROPI 'Ako putujete za blagdane, stalno budite na oprezu'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2017. u 23:30

Police patrol near the re-opened Christmas market at Breitscheid square in Berlin, Germany, December 22, 2016, following an attack by a truck which ploughed through a crowd at the market on Monday night. REUTERS/Fabrizio Bensch - LR1ECCM16KZL5
Fabrizio Bensch / REUTERS

22.12.2016. godine: Policajci patroliraju Berlinom u blizini mjesta gdje se napadač u prosincu 2016. kamionom zaletio u gomilu

Sjedinjene Američke Države (SAD) upozorile su svoje građane na moguće opasnosti ako putuju u europske zemlje, a koje se tiču "povišenog rizika od terorističkih napada" tijekom nadolazećih blagdana.

State Department u priopćenju navodi da je potrebno biti oprezan na blagdanskim festivalima i javnim događajima, te da bi "američki građani neprestano trebali biti svjesni mogućnosti da bi radikalni pojedinci ili simpatizeri tzv. Islamske države mogli počiniti napade uz malo ili nimalo upozorenja".

Upozorenje ne iznosi nikakve detalje o tome ima li Amerika saznanja da bi se nešto konkretno moglo dogoditi, no govori da su nedavni napadi u Europi pokazali da su islamisti u stanju izvesti terorističke napade u zemljama ovog kontinenta.

- Dok se tamošnje vlade antiterorističkim akcijama bore protiv prijetnji, američke vlasti ostaju zabrinute zbog potencijalnih budućih terorističkih napada. Teroristi su i dalje fokusirani na turistička središta, mjesta s gustim javnim prijevozom, trgovačke centre, mjesta sa zabavnim sadržajima i slične lokacije - navodi se u upozorenju Amerikancima.

Ovo upozorenje "traje" do 31. prosinca.

Izdvajamo