NOVA ZVONA ZA UZBUNU

Amerika uvjerena u blitzkrieg, brutalni režim naoružan nuklearnim arsenalom prijeti napadom na simbol američke moći u Tihom oceanu

 
Kim Jong-un, lansiranje projektila, Donald Trump, sjevernokorejska voditeljica
 REUTERS

Nova zvona za uzbunu zbog opasnosti od Sjeverne Koreje oglasila su se prekjučer u SAD-u nakon izvješća o značajnom napretku u razvoju nuklearnog arsenala te zemlje. Stručnjaci iz američke Obrambene obavještajne agencije (DIA) vjeruju da Pjongjang već nekoliko mjeseci ima nuklearnu bombu dovoljno malu da stane na interkontinentalne rakete koje ta zemlja konstantno testira u smjeru Japanskog mora, objavio je prvi Washington Post.

Ako je to točno, dinastijski režim Sjeverne Koreje korak je bliže tituli najnovije nuklearne sile. Stručnjaci iz DIA-e vjeruju i da je ta zemlja utrostručila količinu nuklearnih bojevih glava te da sada raspolaže sa 60-ak atomskih bombi.

Podjariti vatru

Američki predsjednik Donald Trump dolio je ulje na vatru izrazito oštrom porukom koju je poslao iz golf-kluba u New Jerseyju. Vrhovni zapovjednik američke vojske poručio je kako je Pjongjangu bolje da prestane prijetiti SAD-u ili će se suočiti s "vatrom i srdžbom", odnosno reakcijom "kakvu svijet još nije vidio". Nakon njegovih riječi zapljuštale su osude zbog neodgovornog potpirivanja jedne od najvećih svjetskih kriza. Vladajuća elita Sjeverne Koreje nuklearno oružje razvija kako bi se održala na vlasti, a mnogi su uvjereni da je taj režim dovoljno lud da oružje - i nuklearno i bilo koje drugo - i upotrijebi. Kim Jong-un, vladar Sjeverne Koreje, treća je generacija na čelu siromašne zemlje koja ekonomske odnose ima samo sa susjednom Kinom, a stanovnicima brani napustiti zemlju.

REUTERS

Sjeverna Koreja odgovorila je Trumpu putem državne agencije KCNA, zaprijetivši Guamu, američkom teritoriju u Pacifiku. U svom ratobornom stilu Sjeverna Koreja je poručila da je spremna pretvoriti američko kopno u nuklearno bojište bude li ikakve naznake da Amerika planira napad. Dodala je da ažurira planove za udare raketama srednjeg dometa na američke vojne ciljeve na Guamu, kojima bi stvorila "vatreni obruč" oko tamošnjih baza.

Bolne sankcije

Pjongjang je također optužio SAD zbog guranja novih sankcija protiv Sjeverne Koreje u Vijeću sigurnosti UN-a. Riječ je o kažnjavaju zemlje koja se smatra svjetskim odmetnikom zbog testiranja balističkih raketa. Sjeverna Koreja se pobunila i zbog vojnih vježbi koje američka vojska izvodi sa susjednom Južnom Korejom i Japanom. Pogotovo je problematičan bio nedavni prelet američkih bombardera B-1B.

Američki stručnjaci smatraju da bi bilo kakva vojna akcija za zaustavljanje nuklearnih pokusa dovela do odmazde na račun stanovnika glavnog grada Južne Koreje, Seula, samo 60-ak kilometara udaljenog od granice sa Sjevernom Korejom. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, general H.R. McMaster, izjavio je da je SAD pripravan za preventivni rat kojim bi se zaustavilo ambicije Sjeverne Koreje. "Jedna od opcija uvijek je ona vojna", odgovorio je McMaster na upit koje sve mogućnosti razmatra SAD. Prema njegovim riječima, "nemoguće je preuveličati opasnost koja prijeti od brutalnog režima čovjeka koji je otrovao vlastita brata na aerodromu". "Zamislite osobu koja je tako nemilosrdna prema vlastitoj obitelji", izjavio je McMaster.

Guam je simbol moći na Pacifiku, zato ga Kim Jong-un želi napasti

Guam je američki pacifički teritorij s kojeg su u ponedjeljak poletjela dva bombardera US B-1 i nadlijetala Korejski poluotok kao dio "stalne nazočnosti".

Kakav je status Guama u Sjedinjenim Državama?

Otok je pod američkom kontrolom od rata sa Španjolskom 1898. godine, a samo je tijekom Drugoga svjetskog rata pao u japanske ruke. Nedavno, 10. srpnja, proslavili su 73. obljetnicu oslobođenja. Ne glasaju za američkog predsjednika, ali glasaju za stranačke delegate na predizborima.

Zašto je Pjongjang izabrao baš Guam kao svoju moguću prvu američku metu?

Na tom otoku živi 160.000 stanovnika, ali on predstavlja simbol američke moći na Pacifiku. Na njemu se nalazi zajednička vojna baza ratnog zrakoplovstva i mornarice, Joint Region Marianas. Ondje se nalaze luka za nuklearne podmornice i kontingent posebnih postrojbi, a s otoka polijeću i strateški bombarderi, poput onih koji su u ponedjeljak izazvali bijes Kim Jong-una.

Koliko je vjerojatna mogućnost sjevernokorejskog napada na Guam?

Svaki ozbiljniji promatrač zna da bi ispaljivanje topovske granate na taj otok izazvalo izuzetno burnu i vatrenu reakciju američke vojske. Kim Jong-un je u više navrata tražio od svoje vojske da naprave planove napada na Guam. No, ondje se nalaze proturaketni sustavi THAAD tako da bi pravodobno srušili sjevernokorejski projektil.

Željko Trkanjec

Sjevernoj Koreji je SAD već poslao poruku u obliku dva nuklearna bombardera B-1B, letjelica sposobnih da s velikom preciznošću pogode nuklearna postrojenja. Južna Koreja, pak, objavila je prošli mjesec da ima protubunkerske bombe te da nema mjesta gdje bi se mogao sakriti prvi čovjek Sjeverne Koreje.

Zapovjednik američkih zračnih snaga na Pacifiku, general Terrence J. O'Shaughnessy, objavio je kako su njegove snage spremne "djelovati brzo, ubojito i s golemom silom". Vjeruje se da bi Pjongjang bio brzo zgnječen, ali je pitanje koliko bi sam bio sposoban nanijeti štete.

Staro naoružanje

Vojska Sjeverne Koreje s 1,19 milijuna pripadnika jedna je od najvećih na svijetu. No, oprema je u katastrofalnom stanju i dobar dio izgleda kao da pripada muzeju, a ne zemlji koja se busa napadom na najveću svjetsku silu. Pjongjang ima 545 borbenih aviona, 3500 tenkova i 21.000 topova, no oni su u vrlo lošem stanju. Azija je pak u strahu jer je jučerašnje samo zaoštravanje retorike srušilo sva financijska tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:19