NEZDRAVI SASTOJAK

AMERIKA ZABRANJUJE TRANS MASTI? 'Više ih ne možemo smatrati sigurnim po zdravlje'

Proizvođači krafni i ostalih deserta, smrznutih pizza, margarina, vrhnja za kavu, dakle namirnica koje sve odreda sadrže trans masti, mogli bi se naći u problemima
 Thinkstock

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) objavila je kako bi mogla uskoro zabraniti trans masti u prehrambenim namirnicama jer je riječ o sastojku koji se "više ne može smatrati zdravim". To znači da bi se proizvođači krafni i ostalih deserta, smrznutih pizza, margarina, vrhnja za kavu, dakle namirnica koje sve odreda sadrže trans masti, mogli naći u problemima.

FDA je danas objavila kako je napravila preliminarnu procjenu po kojoj glavni sastojak trans masti - djelomično hidrogenizirana ulja - ne mogu biti priznati kao sigurni. Ako ova procjena bude finalizirana djelomično hidrogenizirana ulja postat će aditivi koji se neće moći koristiti u proizvodnji hrane bez posebnih dopuštenja. Takva ulja nastaju kada se hidrogen doda tekućim uljima, s čime nastaje mast u čvrstom stanju. Ona produljuje rok trajanja hrane i pojačava joj okus, ali i proizvodi "loš" kolesterol koji povećava rizik od srčanih bolesti.

Trans masti su dugo bile korištene i za prženje hrane, pa su ih koristli i fast food lanci, ali su ih u nekoliko zadnjih godina, tako tvrde, izbacili iz uporabe. McDonalds je tako objavio da njegova hrana ne sadrži trans masti.

Američke medicinske institucije svojedobno su izračunale kako bi u zemlji bilo od 10 do 20 tisuća srčanih udara manje kada bi ljudi izbjegavali trans masti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:39