WASHINGTON MAIL

Amerika zabrinuta na svoj Dan neovisnosti

 REUTERS

Dan neovisnosti 4. srpnja uvijek je trenutak za slavlje i nacionalni ponos u SAD-u. Ali, ove su se godine tamni oblaci nadvili nad slavlje jer se kreće prema razdoblju unutarnjih previranja koja bi mogla imati ozbiljne međunarodne posljedice. Predsjedništvo Donalda Trumpa sve se više dovodi u pitanje. Predsjednika se istražuje ne samo zbog njegovih trajnih političkih pogrešaka, nego i zbog njegova karaktera i sposobnosti da obnaša taj položaj. Posljednjih je tjedana pojačao svoje twitterske napade na medije i neprestano odbacuje bilo kakvu kritiku svog predsjednikovanja kao "lažne vijesti". Dva su čimbenika u srži Trumpova bijesa i frustracije: prvi je bazični strah da bi se njegovo predsjednikovanje moglo u javnosti percipirati kao nelegitimno ako se pojave dokazi da su članovi njegove izborne kampanje surađivali s Kremljom kako bi porazili Hillary Clinton. Drugi je Trumpovo uvjerenje da bi on mogao upravljati zemljom kao svojim poslovima, instrukcijama s vrha prema dnu i apsolutnom lojalnošću zaposlenika. Ali, demokracije nisu obiteljski poslovi. Trumpova nesposobnost da se prilagodi svom novom položaju stvorila je različite lomove između predsjedništva i raznih grana vlade.

Ustvari, prvi je razdor unutar njegove administracije, između Trumpovih najbližih savjetnika u Bijeloj kući i brojnih članova kabineta. Trump je zadržao ključne osobe iz svoje kampanje koje su mu pomogle osvojiti populističke glasove, uključujući ultradesničara Stephena Bannona. No, njihovi izolacionistički i protekcionistički savjeti Trumpu u izravnoj su suprotnosti s pozicijama ministara obrane i vanjskih poslova te savjetnika za nacionalnu sigurnost. Lom između Bijele kuće i Kongresa nije samo s demokratskom manjinom u Zastupničkom domu i Senatu, nego i između Trumpa i republikanaca. Dok mnogi republikanci podržavaju Trumpa jer misle da bi im mogao pomoći da proguraju svoje zakonodavne planove, predsjednikova sve manja popularnost, neobraćanje pozornosti na detalje politike i konfrontacijske taktike produbili su pukotine unutar većinske stranke.

Trump i Kongres postavili su si zahtjevan dnevni red do kraja godine, koji uključuje provedbu novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, podizanje ograničenja duga, prihvaćanje proračuna, poreznu reformu i pokretanje inicijative za gradnju infrastrukture. Ali, malo će toga uroditi plodom, posebno zbog Trumpovih brojnih odstupanja i kongresnih sporova. Dok baulja od jedne kontroverzije prema drugoj, podrška u javnosti neprestano mu pada. Ankete pokazuju da gotovo 60 posto birača ne odobrava njegovo djelovanje. Nedostatak učinkovitog vodstva u provedbi njegovih obećanja iz kampanje ošamutio je i podijelio republikance u Kongresu. To se najbolje vidjelo tijekom rasprave o zakonu o zdravstvenoj zaštiti kada, unatoč republikanskoj većini, nisu bili u stanju dogovoriti se oko zamjene programa Obamacare. Manjak napretka u zdravstvenoj reformi, koja ima izuzetan utjecaj na nacionalnu ekonomiju, učinit će mnogo težim provedbu drugih zakona: utjecat će na novi obuhvatni porezni zakon koji se temelji na premisi smanjivanja troškova vlade za zdravstvo i omogućavanje smanjivanja poreza na dohodak.

Bijela kuća kreirala je nove konflikte s vladama desetaka saveznih država, tražeći od njih da objave privatne informacije koje se nalaze na biračkim popisima. Iako za to nema dokaza, Trump je očito odlučan razotkriti prodemokratsku biračku prijevaru. Druga obećanja iz kampanje, kao što su gradnja velikog zida kako bi zadržao ilegalne imigrante iz Meksika i početak infrastrukturnih projekata na nacionalnoj razini kako bi se obnovile ceste, mostovi, tuneli i zračne luke, naprosto se nisu materijalizirala. Drugi je veliki lom između Bijele kuće i američkih obavještajnih agencija. Trump nastavlja podrivati FBI i druge istražitelje njegovih navodnih kontakata s Rusijom u kampanji, što rezultira otuđivanjem vodstva i ljudstva raznih agencija te potiče nepovjerenje u predsjednikove namjere i kompetencije. Slično se događa između Bijele kuće i pravosudnog sustava jer je Trump otvoreno bjesnio na federalne sudove zbog blokiranja njegove zabrane ulaska iz sedam većinski muslimanskih zemalja. Sudovi se u svojim presudama moraju držati Ustava i ne smiju se povijati pod političkim pritiskom izvršne vlasti.

Trump nastavlja primati bolne lekcije o odvojenosti moći između tri grane vlade. Predsjednikove domaće frustracije mogu se preslikati na međunarodne probleme. Njegova preokupacija vlastitom slikom u domaćim medijima i njegovi konstantni napadi na kritičare odvlače ga od brojnih međunarodnih kriza koje ključaju, bilo da je to Bliski istok ili Sjeverna Koreja. Više vladinih agencija, među kojima i State Department, žali se da šest mjeseci nakon dolaska nove administracije još nemaju ključno osoblje na visokim pozicijama kako bi provodili politiku. Trumpovi rastući domaći problemi smjesa su njegove kratke usredotočenosti i preosjetljivosti. Raste zabrinutost da će to američki protivnici pokušati iskoristiti i manipulirati tom predsjedničkom slabošću. Dužnosnici i analitičari pomno će promatrati ishod susreta Trumpa i Putina na summitu G20 u Hamburgu kako bi uočili znakove bilo kakvog reteriranja SAD-a. Oni se boje jer je Putin majstor ostvarivanja prednosti nad oponentom, bilo ulagivanjem ili obećanjima kojima bi Trump mogao naivno povjerovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:43