DNK USPOREDILI SA SESTRINIM

Amerikanci na temelju DNK nedvojbeno dokazali: Ubijen je najtraženiji svjetski terorist

Omogućila im je to usporedba s DNK njegove sestre koju su Amerikanci posjedovali

U samo nekoliko sati američki su stručnjaci na temelju DNK nedvojbeno dokazali da je osoba koju su ubili američki vojnici u Pakistanu najtraženiji svjetski terorist Osama bin Laden . Omogućila im je to usporedba s DNK njegove sestre koju su Amerikanci posjedovali.

Patolog i sudski vještak dr. Antonio Alujević kaže kako se danas uz postojeće testove rezultati testiranja mogu dobiti u vrlo kratkom roku ili za samo 12 sati. Naime, iz uzorka krvi izolira se DNK. Potom se replicira tako da se uzorak stanice s jezgrom dijeli na dva dijela i dalje multiplicira. Potom slijedi njihovo spajanje i usporedba s nespornim uzorkom, što je u slučaju Bin Ladena bila njegova sestra. - Obično se radi na 16 lokusa koji se podudaraju - kaže dr. Alujević.

SPECIJAL: BIN LADENOV KRAJ

Naime, svaka osoba naslijedi polovicu genetičkog materijala od oca, a polovicu od majke, a onda se s DNK testiranjem utvrđuje povezanost između osoba koje se ispituju. Pri tome je važno da oni koji rade testiranje imaju valjani uzorak za usporedbu, a u slučaju Bin Ladena to je bila njegova sestra.

S pravilno pohranjenim uzorkom mogu se raditi usporedbe i nakon nekoliko godina. Podudarnost se određuje sa 16 lokusa (geni koji na homolognim kromosomima zauzimaju isto mjesto), čime se i u slučaju Bin Ladena odredilo krvno srodstvo sa sestrom, a onda i njegov identitet po njihovim istim genetičkim svojstvima, odnosno alelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:34