NEVIĐENE SNIMKE

Amerikanci naredili Kinezima da napuste konzulat u Houstonu, u dvorištu se masovno pale dokumenti

Kina snažno osuđuje ovaj skandalozni potez i reagirati će s protumjerama
Paljenje dokumenata
 Youtube Screenshot

Sjedinjene Američke Države naredile su Kini da u roku od 72 sata zatvori svoj konzulat u Houstonu u Teksasu.

Peking je potez opisao kao ''političku provokaciju'', a američki State Department rekao je da je odluka donesena ''s ciljem zaštite američkog intelektualnog vlasništva i privatnih podataka'', stoji u priopćenju.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da je potez ''neopravdan'.

Uskoro su se društvenim medijima počele širiti snimke paljenja papira u kantama u dvorištu konzulata koje su snimili neidentificirani svjedoci. TV stanice u Houstonu, KPRC i KHOU, prenijele su da lokalnim vatrogascima nije bio dopušten ulazak u kompleks da pregledaju situaciju s vatrom, dok KHOU piše da su požari kasnije ugašeni.

Tenzije SAD-a i Kine su u porastu već neko vrijeme. Dvije države prvo su se sukobile zbog trgovine, tehnološke tvrtke Huawei i 5G mreže, a u posljednje vrijeme ponajviše zbog pandemije koronavirusa za koju SAD optužuje Kinu, kao i zbog kineskog nametanja kontroverznoga zakona o sigurnosti u Hong Kongu.

Potez s veleposlanstvom uslijedio je nakon što je u utorak američko Ministarstvo pravosuđa optužilo Kinu za kibernetički napad. Preciznije, SAD je optužio dvojicu kineskih državljana da su pokušali hakirati laboratorije koji razvijaju cjepivo za Covid-19. Hakeri su prema navodima špijunirali američke tvrtke koje rade istraživanja i za to dobivali pomoć državnih agenata.

Kina je u srijedu optužila SAD za maltretiranje diplomatskog osoblja i zastrašivanje kineskih studenata. Kineske diplomatske misije i osobe koje u njima rade su nedavno, prema njihovim riječima, primile prijetnje bomobom i smrću.

U izjavi, Kina je navela da ''infiltracija i miješanje nikada nisu bile u genima i tradiciji kineske vanjske politike''.

Kina je taklođer odgovorila da ako Trumpova administracija ''ne povuče ovu nepravednu odluku'', Peking će morati ''reagirati s protumjerama''.

- Kina snažno osuđuje takav skandalozan i neopravdan potez koji će sabotirati kinesko-američke odnose – priopćio je Wenbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:45