RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusi su pokrenuli veliku ofenzivu u Zaporižju, tijekom noći ispalili su 160 projektila!

Ključne događaje 332. dana rata u Ukrajini pratimo uživo
 Anatolii Stepanov/Afp

Ključni događaji:

- 331. je dan rata u Ukrajini

- Šef grupe Wagner pisao Bijeloj kući

- SAD želi ruski Wagner proglasiti zločinačkom organizacijom

- U Ukrajini poginuo bivši američki marinac

- Olena Zelenska poručila Zapadu: ‘Više se potrudite kako bi mirovni plan uspio‘

- Održan sastanak u Ramsteinu; nastavljaju se razgovori o njemačkim tenkovima Leopard


Rusi: U Zaporižji smo ubili najmanje 30 vojnika

Ruska vojska u subotu je objavila da je osvojila teritorij u regiji Zaporižji, u novoj ofenzivi na jugu Ukrajine.

"U regiji Zaporižja, povoljnije linije i položaji zauzeti su u napadima jedinica Istočnog vojnog okruga", objavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

U tim napadima ubijeno je 30 ukrajinskih vojnika te je eliminirano nekoliko vojnih vozila, ustvrdio je Konašenkov.

Ruski vojni blogeri ranije su izvijestili o ofenzivi na području grada Orikiva i Huljapolja, smještenih jugoistočno od grada Zaporižje, tvrdeći da su ondje probijene prve ukrajinske linije.

Blog Rjbar, smatran bliskim ruskom ministarstvu obrane, tvrdi da je u toj ofenzivi osvojeno nekoliko sela. Samo ministarstvo to još nije službeno potvrdilo.

Ukrajinski stožer u subotu ujutro govorio je samo o artiljerijskim napadima na tom području, ne spomenuvši ruski napredak.


Podoljak: Dok zapad razmišlja, Ukrajinci ginu

Dok zapad razmišlja Ukrajinci ginu, poručio je u subotu savjetnik ukrajinskog predsjednika, a neki saveznici izravno su uprli prst u Njemačku koja oklijeva Kijevu isporučiti svoje tenkove Leopard sve dok su Rusi u ofenzivi.

"Zbog neodlučnosti ovih je dana ubijeno još više naših sugrađana", tvitao je Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika i pozvao saveznike Kijeva koji su se dan ranije sastali u njemačkome Ramsteinu da "brže razmišljaju".

"U svakom ćete slučaju pomoći Ukrajini kada je posrijedi potrebno oružje i shvatiti da ne postoji druga opcija za okončanje rata", napisao je.

Time je Podoljak na sličan način ponovio poruku koju je dan ranije izrekao predsjednik Volodimir Zelenski.

U rijetkoj javnoj kritici, ministara vanjskih poslova triju baltičkih država u subotu ujutro pozvali su Berlin da odmah isporuči tenkove Ukrajini.

"To je potrebno da se zaustavi ruska agresija, pomogne Ukrajini i brzo uspostavi mir u Europi", tvitao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs.

Izravna kritika Berlina došla je i od republikanskog američkog senatora Lindseyja Grahama nakon njegova posjeta Kijevu u petak.

"Umoran sam od svih tih ‘sranja‘ oko toga tko će poslati tenkove i kada. Poruka Nijemcima: pošaljite tenkove u Ukrajinu jer im trebaju. Poruka Bidenovoj administraciji: pošaljite američke tenkove da drugi slijede naš primjer".

U Ramsteinu se u petak pedesetak predstavnika zemalja sudionica nije uspjelo složiti u pogledu slanja teških tenkova u Kijev unatoč opetovanim zahtjevima Ukrajine.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov je, kako prenosi Glas Amerike, rekao da će ukrajinski vojnici uskoro obavljati vježbe na Leopardima u Poljskoj: "Tako ćemo započeti, a zatim ćemo vidjeti", izjavio je.

I premda je nužno na vrijeme opremiti Ukrajinu za proljeće kada će se borbe nastaviti punim intenzitetom, Ukrajina je dobro opremljena čak i bez Leoparda, kazao je američki ministar obrane Lloyd Austin.

"Ukrajina ne ovisi o jednoj platformi", rekao je Austin.

Kremlj je upozorio da tenkovi neće pomoći Ukrajini i da će Zapad požaliti zbog "zablude" po kojoj Kijev može pobijediti na bojnom polju.


Ruska ofenziva u Zaporižju

AFP javlja da je danas ruska vojska pokrenula veliku ofenzivu u regiji Zaporižje, u jugoistočnoj Ukrajini. Agencija prenosi da su iz ruske vojske objavili da su zauzeli povoljnije položaje tijekom napada.

Nakon kratkotrajnog zatišja, ta regija postala je poprište žestokih okršaja posljednjih tjedana, a ukrajinski guverner Zaporižja, Aleksandar Staruh, rekao je da su samo tijekom noći Rusi ispalili 160 projektila.

Na svom Telegramu napisao da su na udaru bila 21 mjesta diljem regije, te da je jedna osoba poginula.


Šef skupine plaćenika Wagner pisao Bijeloj kući

Jevgenij Prigožin, šef zloglasne Wagner grupe, napisao je kratko pismo Bijeloj kući tražeći da mu objasne za koje se točno zločine optužuje njegova tvrtka.

SAD je najavio nove sankcije skupini Wagner koja se bori na nekim od najžešćih ratišta u Ukrajini.

Od jučer je grupa Wagner od strane SAD-a proglašena transnacionalnom zločinačkom organizacijom.

Prigožin je na svom Telegram kanalu podijelio je pismo napisano na engleskom i upućeno glasnogovorniku Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Johnu Kirbyju.

‘Dragi gospodine Kirby, možete li pojasniti koji je zločin počinio PMC Wagner?‘, napisao je.

Kirby je nazvao grupu Wagner ‘zločinačkom organizacijom koja čini raširene zločine i krši ljudska prava‘.

Wagner je privatna vojna organizacija poznata po svojoj nemilosrdnosti i regrutiranju osuđenika iz ruskih zatvora.


Britansko izvješće: Zastoj u borbama u Ukrajini

Dnevno britansko obavještajno izvješće tvrdi da su ruske i ukrajinske snage trenutno u mrtvoj točki u ratu, dan nakon što su saveznici Kijeva razgovarali o metodama vojne pomoći Ukrajini.

"Posljednjih dana najteže borbe bile su usredotočene na tri sektora. Na sjeveroistoku, blizu Kremine, Ukrajina je vjerojatno ostvarila manje uspjehe i uspješno se obranila od ruskog protunapada", priopćili su britanski analitičari.

"Međutim, postoji realna mogućnost lokalnog ruskog napredovanja kod Bahmuta", dodali su Britanci. Taj grad u istočnoj regiji Donjeck već je mjesecima poprište najžešćih borbi.

Sukob se trenutno vodi na tri dijela bojišnice, objavio je London na temelju obavještajnih izvješća.

Ruske jedinice regularne vojske i paravojne skupine Wagner pregrupiraju se u Soledaru, gradiću sjeveroistočno od Bahmuta koji je nedavno pao u njihove ruke.

Ukrajinske snage su na istoku postigle manje uspjehe u blizini Kremine, u regiji Luhansk.

Obje strane imaju značajne snage na jugu, u regiji Zaporižje. Tamo se vode topničke borbe i manji okršaji, no zasad bez veće ofenzive.

Britanska procjena dolazi dan nakon što su se saveznici Ukrajine okupili u petak u vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj kako bi raspravili hoće li poslati Ukrajini moderne tenkove, što je više puta tražio predsjednik Volodimir Zelenskij.

On je ostao razočaran jer Njemačka još uvijek nije odlučila hoće li omogućiti slanje tenkova Leopard 2. Berlin je suočen i s pritiskom drugih država koje žele poslati te tenkove njemačke proizvodnje iz svojih zaliha, no za što trebaju odobrenje Nijemaca.


Amerikanci: Još nije vrijeme za protuofenzivu

Visoki američki dužnosnici preklinju Ukrajince da još malo pričekaju s novom velikom ofenzivom protiv ruskih snaga. Razlog je što Amerikanci vjeruju da će ofenziva biti uspješna tek nakon što američko oružje bude isporučeno u Europu i nakon što ukrajinske snage prođu adekvatnu obuku.

- Treba vremena da Ukrajinci nauče kako se koristi najnovije oružje koje im šaljemo - rekao je dužnosnik Bidenove administracije koji je upozorio svoje partnere da moraju odustati od taktike izmjenjivanja topničke paljbe s Rusijom, budući da će ruske snage tu profitirati.

- Dobit će prednost iscrpljivanjem. Umjesto toga, Ukrajina se mora usredotočiti na korištenje modernog zapadnog oružja.


SAD želi ruski Wagner proglasiti zločinačkom organizacijom

Američka vlada želi proglasiti rusku privatnu vojsku Wagner transnacionalnom zločinačkom organizacijom, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Klasifikacija bi omogućila SAD-u i drugim državama da ograniče međunarodno poslovanje plaćene skupine i međunarodne mreže njezinih pristaša.

Američka vlada nametnut će konkretne sankcije protiv skupine Wagner sljedeći tjedan, rekao je Kirby. Nije govorio o detaljima sankcije.

Wagner je kriminalna organizacija odgovorna za zločine i kršenja ljudskih prava u Ukrajini i širom svijeta, rekao je Kirby te dodao da se pojavljuje sve veće rivalstvo između skupine Wagner i ruske vojske i drugih ruskih ministarstava.

Primjerice Washington vidi sve veće napetosti između Wagnera i ruskog ministarstva obrane, rekao je.

Sjeverna Koreja također je opskrbljivala oružjem Wagner proteklih tjedana, rekao je Kirby. Vlak koji je 18. studenog vozio iz Rusije u Sjevernu Koreju, napustio je Sjevernu Koreju i sljedeći dan se vratio u Rusiju. To je očit dokaz, dodao je. Pretpostavlja se da će biti još isporuka oružja iz Sjeverne Koreje.

Wagner pripada Jevgeniju Prigožinu, čovjeku od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U Ukrajini se trenutno bori oko 50.000 vojnika u redovima privatne vojske, rekao je Kirby. Među njima je 10.000 plaćenika i 40.000 zatvorenika.

"Naši međusobni odnosi sada se mogu opisati kao ‘sukob između zločinačkih klanova‘", rekao je Prigožin u reakciji na vijesti u petak navečer.

Nedavno se pohvalio da Wagner čak kupuje američko oružje unatoč sankcijama nametnutim Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Bliskog Putinova saveznika također traži i FBI u SAD-u zbog pokušaja miješanja u predsjedničke izbore.

image

Jevgenij Prigožin

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

U Ukrajini poginuo bivši američki marinac

Bivši američki marinac ubijen je ovaj tjedan u Ukrajini, rekli su američki dužnosnici u petak. Dodali su da nije bio dio službenih ukrajinskih snaga.

Daniel W. Swift, dočasnik 1. klase, ozlijeđen je u Dnjipru i preminuo je od zadobivenih rana u srijedu.

Nikakvi drugi detalji nisu bili dostupni, uključujući i to je li njegovo tijelo odvezeno iz Ukrajine.

Mornarica je rekla da je napustio svoju dužnost u San Diegu u Kaliforniji u ožujku 2019. ‘Ne možemo nagađati zašto je bivši marinac bio u Ukrajini‘, rekla je mornarica.

Poznato je da je najmanje pet drugih Amerikanaca poginulo boreći se u Ukrajini, prema izjavama State Departmenta i izvješćima pojedinih obitelji.

Swift se pridružio mornarici 2005., a 2007. je dodijeljen jedinici Seal. Svojevoljno je napustio službu u siječnju 2014., ali se ponovno pridružio 2015.

State Department je odbio konkretno govoriti o Swiftovoj smrti, ali je u izjavi rekao da može potvrditi nedavnu smrt američkog državljanina u Ukrajini.

‘U kontaktu smo s njegovom obitelji i pružamo im svu moguću konzularnu pomoć‘, rekli su.


Rusi tvrde da su osvojili selo Kliščivka kod Bahmuta

Rusija tvrdi da je zauzela selo Kliščivka u istočnoj Ukrajini, nedaleko Bahmuta, piše Associated Press.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konashenkov rekao je da je selo Kliščivka, koje se nalazi 9 km južno od Bakhmuta, ‘oslobođeno‘.

Još nema neovisne potvrde tih tvrdnji, a ukrajinski dužnosnici nisu dali komentar.

Zauzimanje Kliščivke bio bi tek manji napredak, ali Kremlj je gladan dobrih vijesti s bojnog polja nakon mjeseci neuspjeha.

Bahmut bi, s druge strane, bio veća nagrada. To bi moglo omogućiti Rusiji da poremeti ukrajinske linije opskrbe na istoku i ugrozi druge gradove koje drže Ukrajinci u regiji Donjeck.

Međutim, američki dužnosnici počeli su poticati Ukrajince da pomaknu fokus s Bahmuta i usredotoče se na pripreme za ofenzivu na jugu, kaže dužnosnik koji je upoznat sa stajalištima administracije predsjednika Joea Bidena.

Dužnosnik je rekao da su dužnosnici administracije prenijeli kako vjeruju da postoji veliki potencijal za Ruse da na kraju istisnu ukrajinske snage iz Bahmuta, gdje su se odvijale neke od najintenzivnijih borbi u ratu do danas.

Amerikanci vjeruju da će biti potrebne značajne snage za očekivanu ukrajinsku ofenzivu na jugu, ali mnoge od tih snaga trenutno su zauzete bitkama u Bahmutu.


Prva dama Ukrajine poručila Zapadu: ‘Više se potrudite kako bi mirovni plan uspio‘

Ukrajinski zapadni saveznici mogli bi premostiti kašnjenja u provedbi mirovnog plana u deset točaka koji je ta zemlja iznijela kad bi svaka zemlja preuzela odgovornost za jedan njegov dio, rekla je prva dama Kijeva u intervjuu objavljenom u subotu.

Olena Zelenska obratila se Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu nakon što su zapadni saveznici umanjili nade Ukrajine u brzu isporuku borbenih tenkova.

Za švicarski dnevnik Neue Zuercher Zeitung kazala je da su mnogi životi izgubljeni zato što Zapad nije uspio u kratkome roku Ukrajinu opskrbiti oružjem.

Više pročitajte OVDJE.


Američki dužnosnici savjetuju Ukrajini da ne žuri s ofenzivom

Visoki američki dužnosnici savjetuju Ukrajini da odustane od pokretanja velike ofenzive protiv ruskih snaga dok se ne dostavi najnovija zaliha američkog oružja i dok se ne provede odgovarajuća obuka, rekao je u petak neimenovani dužnosnik Bidenove administracije.

Dužnosnik je, razgovarajući s malom skupinom novinara pod uvjetom anonimnosti, rekao da se Sjedinjene Države čvrsto drže svoje odluke da ne isporuče tenkove Abrams Ukrajini u ovom trenutku, dok traje polemika s Njemačkom oko tenkova.


Održan sastanak u Ramsteinu; nastavljaju se razgovori o njemačkim tenkovima Leopard

U petak je u američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj održan ključni sastanak Ukrajinske obrambene kontaktne skupine. Sastanku su, među ostalima, osobno prisustvovali američki ministar obrane Lloyd Austin, njemački ministar obrane Boris Pistorius, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, a predsjednik Volodimir Zelenski obratio se putem video veze.

Njemačka je spremna odmah krenuti s isporukom s tenkova Leopard ako postigne dogovor sa saveznicima, rekao je njezin ministar obrane. Boris Pistorius smatra da je "pogrešno" reći da Njemačka blokira isporuke tenkova Leopard, kao i da postoje dobri razlozi za i kao oni protiv njihovog slanja u Ukrajinu.

I Pentagon je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 2,5 milijardi dolara. Paket ne uklučuje tenkove, ali SAD planira poslati 90 borbenih vozila Stryker i 59 oklopnih vozila Bradley.

- Jako se trudimo ispuniti ukrajinske zahtjeve za tenkovima i drugim oklopnim vozilima. Velika Britanija je najavila značajnu donaciju tenkova Challenger. To je prvi put da Zapad šalje borbene tenkove u Ukrajinu - kazao je Austin.

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozdravio je najavu novih isporuka oružja Ukrajini i rekao će se rasprava o slanju njemačkih tenkova nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:29