ZAHTIJEVAJU VRAĆANJE OLUPINE

AMERIKANCI 'Rusi su srušili našu bespilotnu letjelicu u Libiji, ali vjerojatno nisu znali da je dron naš kad su pucali na njega'

 
 Xinhua / Eyevine / Profimedia

Američka vojska vjeruje da je američki dron, koji je nestao kod libijskog glavnog grada Tripolija prošloga mjeseca, srušila ruska protuzračna obrana te zahtijeva povratak olupine letjelice, reklo je zapovjedništvo američke vojske u Africi.

Glavni zapovjednik američkih snaga u Africi, general Stephen Townsend, rekao je kako vjeruje da ruska obrana u tom trenu "nije znala da je to američki daljinski upravljani zrakoplov, kad su pucali na njega".

- Ali zasigurno sad znaju čiji je, a odbijaju ga vratiti. Rekli su da ne znaju gdje je, što mi nije uvjerljivo - izjavio je Townsend za Reuters.

Rusi u Libijskom građanskom ratu podupiru generala Khalifu Haftara koji je pokušao osvojiti glavni grad Tripoli od međunarodne priznate vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Američka je vojska zaključila da su protuzračnom obranom upravljali ili ruski plaćenici ili Haftarova tzv. Libijska nacionalna vojska, u vrijeme kad je srušen dron 21. studenoga, rekao je glasnogovornik zapovjedništva američkih snaga u Africi, pukovnik Christopher Karns.

Karns je izjavio da SAD vjeruje kako je dron srušen jer je "zamijenjen za oporbenog" drona.

Dužnosnik vlade nacionalnog jedinstva rekao je Reutersu kako se čini da su ruski plaćenici upravljali protuzračnom obranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:54