ABDUL RAHMAN

Amerikanci tvrde da je u zračnom napadu ubijen šef Islamske države u Afganistanu

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 13.08.2017. u 15:22

KABUL, July 15 General John Nicholson, the U.S. and NATO commander in Afghanistan, speaks during change of command ceremony in Resolute Support headquarter in Kabul, Afghanistan, July 15, 2017. . rh), Image: 341926326, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Američka vojska je objavila u nedjelju da je u zračnom napadu vođenom u četvrtak na sjeveroistoku zemlje ubila jednog visokog dužnosnika skupine Islamska država u Afganistanu, kao i druge lokalne šefove skupine.

General John Nicholson, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu je rekao da je u zračnom napadu vođenom u četvrtak ubijen Abdul Rahman, šef skupine Islamska država za pokrajinu Kunar, poznate kao El-Khorasan.

Američka vojska je navela u srpnju da je ubila šefa El-Khorasana, Abu Sayeda u napadu na glavni stožer skupine 11. srpnja u pokrajini Kunar.

"Smrt Abdula Rahamna zadaje novi udarac visokom zapovjedništvu El-Khorasana", naveo je general Nicholson u priopćenju i obećao džihadistima da će ih "progoniti sve dok više neće predstavljati prijetnju afganistanskom narodu i regiji".

On je dodao da su još trojica šefova skupine ubijena u tom napadu u pokrajini Kunar.

General Nicholson drži da je Abdul Raham bio emir skupine za pokrajinu Kunar i da je bio glavni kandidat za nasljeđivanje Abu Sayeda.

Abu Sayed je bio treći emir džihadističke organizacije u Afganistanu kojeg su smaknuli Washington i Kabul nakon Hafiza Sayeda Khana prošle godine i Abdula Hasiba krajem travnja ove godine.

IS, koja se povlači u Iraku i u Siriji, pojavila se na istoku Afganistana početkom 2015. i napreduje na sjeveru zemlje, gdje je već preuzela odgovornost za nekoliko protu-šijitskih atentata.

ELIPSO

Izdvajamo