PROZVANA JE I HRVATSKA

Amnesty International: tvrđava Europa kriminalizirala je solidarnost

Migranti u kampu Vučjak kod Bihaća
 Robert Fajt / CROPIX

Progon onih koji pomažu migrantima, uznemiravanje organizacija i zloupotreba protuterorističkih mjera: Europa je "tvrđava" koja je "kriminalizirala solidarnost", objavio je u utorak Amnesty International u svom izvještaju u kojem se često spominje i Hrvatska.

Izvještaj se temelji na istraživanju provedenom između 2017. i 2019. godine. U njemu se kritizira "zloupotreba zakona protiv krijumčara i protuterorističkih mjera" koja se koristi za obeshrabrivanje onih koji pomažu izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila.

"Činovi ljudskosti i solidarnosti ne bi se nikada smjeli smatrati prijetnjom javnom redu i nacionalnoj sigurnosti... to se ne bi trebalo naglašavati", rekao je na konferenciji za medije Francis Perrin, potpredsjednik francuskog ogranka te nevladine organizacije.

Amnesty je izvijestio o situaciji u raznim dijelovima Europe, od onih država koje su točke ulaska migranata poput Hrvatske, Grčke, Malte, Italije i Španjolske, do onih zemalja u unutrašnjosti Europske unije poput Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Švicarske. U svima se događa "zloupotreba pravnih procesa", navodi se.

U izvještaju se osuđuje i zastrašivanje, zlostavljanje i kazneni progon nevladinih organizacija koje su osudile ilegalna vraćanja migranata u Hrvatskoj, optužnica protiv francuskog planinara koji je dao toplu odjeću migrantu i zapljena brodova za spašavanje u Italiji.

Hrvatska se u dokumentu dugačkom 92 stranice spominje više od stotinu puta. Osuđuje se nasilje granične policije, zabrana pristupa nevladinim organizacijama centrima za tražitelje azila, zapljena imovine migranata i negiranje vlasti da se na granici krše zakoni.

Navodi se i kako su hrvatski političari više puta naglašavali kako je zaštita vanjskih granica EU-a jedan od ključnih uvjeta za puni ulazak Hrvatske u šengenski prostor, što, smatra Amnesty, sugerira da EU podržava, a možda i otvoreno zagovara hrvatsko djelovanje na granici.

Organizacija u svojim preporukama europskim institucijama po pitanju Hrvatske stoga, između ostalog, preporuča suspenziju hrvatskog ulaska u šengenski prostor dok Hrvatska ne zabilježi napredak po pitanju nezakonitih djela na granici.

Istraživačica Rym Khadraoui u izvještaju naglašava kako su oni koji pokažu solidarnost s migrantima svakodnevno osuđivani zbog "pomaganja pri ilegalnom prelasku" na drugi teritorij.

Kako bi se to izbjeglo, Khadraoui predlaže da europska direktiva za borbu protiv krijumčara, koja u trenutnom obliku "nije u skladu s međunarodnim pravom", treba biti izmijenjena kako bi ciljala samo na one koji zarađuju od pomaganja ilegalnim migrantima.

Amnesty kritizira i optužnice temeljene na "terorizmu". Primjerice, na Malti je troje tinejdžera optuženo za terorizam nakon što su se usprotivili kapetanu broda koji ih je htio vratiti u Libiju.

Optužnice povezane s terorizmom podignute su i u Velikoj Britaniji protiv petnaest aktivista koji su prerezali žicu na londonskoj zračnoj luci kako bi zaustavili polijetanje zrakoplova koji je vraćao nekoliko desetaka migranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:39