PRESTIŽNA LISTA

ANGELA MERKEL OSOBA GODINE ČASOPISA TIME 'Njezina gesta je najplemenitija i najvelikodušnija u modernoj povijesti'

 AFP

NEW YORK - Njemačka kancelarka Angela Merkel postala je osoba godine 2015. u odabiru uglednog časopisa TIME. Merkel je izabrana u konkurenciji s finalistima koji su uključivali Donalda Trumpa, direktora Ubera Travisa Kalanicka, te vođu Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija, koji je u konačnom izboru bio drugi.

Urednica TIME-a Nancy Gibbs u emotivnom je komentaru objasnila zašto je Merkel najznačajnija osoba ove godine, a časopis hvali njeno vodstvo u mnogim gorućim pitanjima u svijetu - od zbrinjavanja izbjeglica do dužničke krize u Grčkoj.

- Vođe su stavljene na kušnju tek kada ih ljudi ne žele slijediti, napisala je Gibbs.

- Zato jer je tražila više od svoje zemlje nego što bi se većina političara usudila, zato jer se čvrsto suprotstavila tiraniji, zbog svoje brzine reagiranja, i zbog toga što pruža čvrsto moralno vodstvo u svijetu gdje je tako nečega sve manje, Angela Merkel je osoba godine časopisa TIME, napisala je. Njezina dobrodošlica migrantima koji bježe pred ratovima i siromaštvom na Bliskom istoku i u Africi časopis naziva "najplamenitnijom i najvelikodušnijom gestom moderne povijesti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:49