NJEMAČKA ĆE POMOĆI

ANGELA MERKEL POZVALA NA ZAJEDNIŠTVO U BORBI PROTIV VIRUSA 'Svaki čovjek na svijetu može se zaraziti, pobijedit ćemo ga jedino razvojem cjepiva'

Angela Merkel
 John MACDOUGALL / POOL / AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu na globalno zajedništvo u borbi protiv pandemije koronavirusa i zajedničke napore u pronalaženju cjepiva protiv ove zaraze.

- Svaki čovjek na svijetu može se zaraziti tim virusom i zato je naša zadaća globalno zajednički djelovati - rekla je u svom redovitom video-podcastu subotom.

Merkel je naglasila kako Njemačka želi intenzivno surađivati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i ostatkom svijeta na pronalasku cjepiva protiv koronavirusa.

- Mi kao zemlja polazimo od toga da nam samo multilateralno globalno djelovanje može pomoći da savladamo ovu pandemiju", rekla je Merkel.

Ona je dodala da pandemija svuda po svijetu pričinjava ogromnu štetu gospodarskom i socijalnom životu.

- Zato moramo intenzivno i s visokim stupnjem koncentracije raditi na tome da ublažimo širenje virusa i da ga na kraju pobijedimo tako što ćemo razviti cjepivo. A to je najvažniji zadatak - zadatak spašavanja milijuna ljudskih života na čitavom svijetu - rekla je Merkel.

Ona je spomenula kako za razvoj novog cjepiva trenutno nedostaje oko 8 milijardi eura te je najavila da će se Njemačka u proces pronalaženja cjepiva snažno uključiti i financijskim sredstvima.

- Njemačka će u ovom procesu sudjelovati značajnim financijskim doprinosom - rekla je Merkel i dodala kako cjepivo kada bude pronađeno mora biti dostupno svima.

- Ovo nije prilika za primat nego za zajedničko djelovanje - zaključila je Njemačka kancelarka koja je pohvalila i činjenicu da su se u proces pronalaženja cjepiva uključile ne samo vlade nego i privatne zaklade poput one Melinde i Billa Gatesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:17