'SIGURNOSNA ZONA'

Ankara najavila ophodnje u Siriji radi provjere povlačenja Kurda

 REUTERS

Rusko-turske ophodnje omogućiti će provjere jesu li se povukli kurdski borci, koje Turska smatra teroristima, ali ih Zapad podržava, sa sjeveroistoka Sirije, kao što je rekla Moskva, navela je Ankara u utorak.

Prema dogovoru od prošlog tjedna između ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog Recepa Tayyipa Erdogana, kurdska milicija YPG je imala rok do utorka u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu za povlačenje sa svojih pograničnih položaja s Turskom.

Turska namjerava osnovati "sigurnosnu zonu" tridesetak kilometara u unutrašnjost od granice kako bi se odvojila od YPG, koje drži "teroristima", ali koji su saveznici zapadnih zemalja u borbi protiv terorističke skupine Islamske države.

Turska i Rusija su odredile rok od 150 sati teroristima da napuste zonu sigurnosti, napisao je na Twitteru predsjednik ureda za komunikacije turskog predsjedništva Fahrettin Altun.

"Vrijeme je isteklo. Zajedničkim rusko-turskim ophodnjama ćemo utvrditi jesu li se teroristi povukli", dodao je.

Te izjave stižu dok je ruski ministar obrane Sergej Šojgu u utorak rekao da je povlačenje kurdskih boraca završeno.

"Povlačenje oružanih jedinica s teritorija gdje će biti uspostavljena sigurnosna zona je završeno ranije od predviđenoga", rekao je Šojgu, prenose ruske novinske agencije.

Turska je 9. listopada pokrenula ofenzivu na položaje YPG istočno do Eufrata u Siriji, što su kritizirale brojne zemlje koje se boje slabljenja borbe protiv džihadista IS.

Ankara je prekinula svoju operaciju nakon dvaju dogovora odvojene ispregovaranih sa Sjedinjenim Državama i Rusijom.

U sklopu tursko-ruskog sporazuma, ruska vojna policija i sirijska graničari su raspoređeni u pograničnim područjima kako bi olakšali povlačenje kurdskih boraca.

Nakon isteka rok prema sporazumu između Putina i Erdogana, zajedničke turske i ruske ophodnje trebale bi se odvijati u zoni 10 kilometra u unutrašnjost od granice.

Altun nije rekao kada će te ophodnje započeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:58