DONALDOVA BIJELA KUĆA

ANONIMNI AUTOR NAJAVLJUJE EKSPLOZIVNU KNJIGU KOJA ĆE PRIKAZATI TRUMPA U DOSAD NEVIĐENOM SVJETLU Suradnici imaju napade panike, a on komentira žene

    AUTOR:
    • Iva Badanjak

  • OBJAVLJENO:
  • 08.11.2019. u 21:48

U.S. President Donald Trump delivers remarks at a Keep America Great Rally at the Rupp Arena in Lexington, Kentucky, U.S., November 4, 2019. REUTERS/Yuri Gripas
Yuri Gripas / REUTERS

Donald Trump

 

Neimenovani visoki dužnosnik Trumpove administracije planira objaviti knjigu koja će prikazati američkog predsjednika u dosad neviđenom svjetlu.

“On je kao 12-godišnjak u tornju za kontrolu zračnog prometa, koji nasumično pritišće gumbe vlade, ne obazirući se na avione koji proklizavaju po pisti ili su krivo preusmjereni”, piše u jednom od opisa Donalda Trumpa.

Ujak bez gaća

Knjiga na 259 stranica, koja će zapaliti američku vladu, trebala bi izaći 19. studenoga. The Washington Post je objavio nekoliko isječaka koji u samo par riječi predsjednika opisuju vrlo negativno - kao nesposobnog i okrutnog vođu koji predstavlja opasnost za zemlju koju vodi.

Portret koji anonimni autor stvara o Trumpu dotiče se predsjednikova morala, intelektualnih sposobnosti i osobnih stavova. Tvrdi kako je Trump nepredvidljiv, a dužnosnici često proživljavaju napadaje panike jer ne znaju što će sljedeće, potencijalno ugrožavajuće za američku politiku, Trump tvitati.

“To vam je kao da dođete u starački dom i zateknete svog ujaka kako trči bez hlača po dvorištu i psuje o hrani iz kantine dok ga zaposlenici pokušavaju uhvatiti. Osjećate se zatečeno, zabavljeno i posramljeno, sve odjednom. Osim što vaš ujak to vjerojatno ne bi radio svaki božji dan, njegove riječi nisu javno objavljene i nakon što konačno odjene hlače, ne treba voditi američku vladu”, piše anonimni autor.

A to nije ni najgora stvar koju zaposlenici moraju trpjeti. Svakodnevno komentira izgled žena, kako su našminkane, odjevene i koliko imaju kilograma. Žene koje rade u njegovu uredu zove “draga” ili “slatkica” i uspoređuje koliko su “žilave”. Strankinje, s druge strane, smatra potpuno nesposobnima.

Micanje Trumpa

“Dolaze mi te žene koje imaju sedmero djece! Govore mi: “Oh, pomozite mi, molim vas. Suprug me je ostavio”. Potpuno su beskorisne. Ne rade ništa za ovu zemlju. Da dođu sa suprugom, mogli bismo bar njega poslati u polje da bere kukuruz ili nešto slično”. Tako je Trump jednom prilikom opisao imigrantice, pritom pokušavajući oponašati španjolski naglasak.

Autor knjige je potpisao i članak u The New York Timesu prošle godine, naslova “Ja sam dio pokreta otpora u Trumpovoj administraciji”. Tvrdi kako većina sadašnjih i bivših dužnosnika Bijele kuće dijeli njegovo mišljenje o Trumpu. Kao jedino rješenje vidi da Trump ne bude izabran na sljedećim izborima. U slučaju da većina kabineta podrži ideju o micanju Trumpa iz Bijele kuće putem 25. amandmana, navodno bi isto podržao i potpredsjednik Mike Pence.

Potpredsjednik je odbacio te tvrdnje izjavom da otkad je na poziciji, još nijednom nije čuo o 25. amandmanu koji se tiče smjene predsjednika u slučaju njegove mentalne nesposobnosti.

“Nisam kvalificiran govoriti o predsjednikovim mentalnim sposobnostima. Ono što znam jest da su normalni ljudi koji provedu neko vrijeme s Donaldom Trumpom, vrlo neugodno iznenađeni onime što vide. Spotiče se, mumlja, zbunjen je, vrlo lako ga je iziritirati, ima problema u apsorbiranju informacija, i to ne povremeno, već redovito. Oni koji tvrde suprotno, lažu sebi i ovoj državi”, tvrdi autor.

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham knjigu je proglasila “fikcionalnim djelom”, a autora nazvala “kukavicom”.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo