IMELDA MARCOS

ANTIKORUPCIJSKI SUD NAREDIO UHIĆENJE BIVŠE PRVE DAME Ekstravagantna supruga bivšeg diktatora poznata je po kolekciji od 3000 pari cipela!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.11.2018. u 08:38

Former Philippine First Lady and incumbent congresswoman Imelda Marcos attends the third and final reading of the death penalty bill inside the House of the Representatives in Quezon city, metro Manila, Philippines March 7, 2017. REUTERS/Romeo Ranoco - RC154886D520
Romeo Ranoco / REUTERS

Filipinski antikorupcijski sud naredio je u petak uhićenje bivše prve dame Imelde Marcos nakon što ju je proglasio krivom po sedam točaka optužnice za korupciju iz vremena vladavine njezina supruga i bivšeg diktatora Ferdinanda Marcosa.

Ekstravagantna Marcos (89) slavna po kolekciji od 3000 pari cipela, nakita i umjetničkih djela suočena je s nizom optužnica za korupciju nakon što je njezina obitelj svrgnuta s vlasti u pobuni 1986. koju je podržala vojska.

Sud je naredio da Marcos, koja je zastupnica u parlamentu, odsluži šest do 11 godina zatvora za svaku od sedam točaka optužnice. Optužena je da je prebacila ukupno oko 200 milijuna američkih dolara u Švicarsku tijekom mandata na položaju guvernerke Manile.

Marcos i njezini odvjetnici nisu bili nazočni izricanju kazne a nakon ročišta bili su nedostupni za komentare.

Marcos ima pravo žalbe na nalog za uhićenje.

Marcos je u tri mandata zastupnica u parlamentu, planirala je na izborima naslijediti svoju kćer Imee Marcos (62) na mjestu guvernerke Ilocos Norte, uporišta još uvijek moćne obitelji Marcos.

Ferdinand Marcos vladao je Filipinima dva desetljeća i u tom razdoblju stradale su tisuće njegovih protivnika.

Optužuje ga se da je nagomilao osobno bogatstvo veće od 10 milijarda dolara. Umro je 1989.

Predsjednik Rodrigo Duterte ima dobre odnose s obitelji Marcos i često je hvalio diktatora te je dozvolio da ga se pokopa 2016. na groblju heroja.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo