DOPUHALI RADIKALNI VJETROVI

Antimigrantska desnica traži izlazak Švedske iz Europske Unije

 REUTERS/Ints Kalnins

Švedska u posljednjih “sto” godina nije imala tako neizvjesne izbore. Gotovo 7,3 milijuna Šveđana, od deset milijuna stanovnika, izabralo je novi sastav parlamenta u trenucima kad su i do Švedske dopuhali radikalni desni vjetrovi iz južnih dijelova Europe.

Najdugovječniji švedski vladari, socijaldemokrati, ozbiljno su ugroženi.

Švedska antiimigracijska, antibruxelleska radikalno desničarska stranka Švedski demokrati Jimmieja Akessona osvaja popriličan broj mjesta u parlamentu. Prema svim istraživanjima, oni postaju druga stranka u Švedskoj, a s obzirom na dijametralno drugačije poglede na švedski politički razvoj, ta činjenica i u tu nekad uzornu socijalnu državu unosi atmosferu nesigurnosti, pa i nestabilnosti.

Naime, Švedski demokrati se zalažu za izlazak iz Europske unije te traže zatvaranje granica za imigrante. Njihov se uspon i vezuje za švedsku politiku “otvorenih vrata”. Ta je zemlja u posljednjih nekoliko godina primila više od 160 tisuća imigranata, što je u odnosu na broj stanovnika najviše u EU. Njihova propaganda o tome da imigranti mijenjaju suštinu švedskog društva te da su zbog njih (bez statističkog uporišta, ali vrlo vješto ubačeno u medije i javni prostor) porasli kriminal i nesigurnost na švedskim ulicama imala je određen uspjeh među biračima. Premijer Stefan Löfven pokušao je razbuditi neodlučne birače da Švedskoj prijete “ekstremizam i fašizam”, a Ulf Kristersson, šef konzervativne Umjerene stranke, već je najavio da unatoč tome što želi “pobijediti socijaldemokrate”, neće zbog toga koalirati s radikalima iz Švedskih demokrata. No, činjenica da su u samo desetak godina desničarski radikali ojačali sa zanemarivih tri posto glasova do respektabilne druge pozicije u parlamentu pokazuje da populistička i antiimigracijska politika, kao i u drugim dijelovima Europe, ima sve više pobornika i u najrazvijenijim zemljama EU.

Švedski demokrati postavit će pitanje “Swexita”, a nije na odmet ni činjenica da su im podršku dali mađarski premijer Viktor Orbán te vođa talijanskih vladajućih ultradesničara i sadašnji ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:24