NOVA ODGODA

APELI THERESE MAY URODILI PLODOM? Merkel: 'Brexit je moguće odgoditi do kraja ove ili početka sljedeće godine'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.04.2019. u 19:04

German Chancellor Angela Merkel kisses British Prime Minister Theresa May as she leaves after they met to discuss Brexit, at the chancellery in Berlin, Germany, April 9, 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke - RC1FE072A490
REUTERS

 

Premijerka Theresa May u utorak se susrela s Angelom Merkel, najsnažnijom čelnicom Europske unije, kako bi tražila pomoć za novu odgodu Brexita, dok su britanski ministri u Londonu pokušali prekinuti zastoj pregovorima s opozicijskom Laburističkom strankom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je nakon sastanka kako smatra mogućim odgađanje Brexita do kraje ove ili do početka sljedeće godine.

Merkel je nakon susreta s predstavnicima njemačkih demokršćana u Bundestagu, koji je uslijedio nakon susreta s May, najavila kako će se na izvanrednom summitu Europske unije u srijedu na temu Brexita govoriti o „fleksibilnom terminu“ izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Britanska vlada je prije toga priopćila kako su se Merkel i May tijekom dvosatnog razgovora u kancelarskom uredu u Berlinu u utorak složile da treba učiniti sve kako bi se izbjegao neuređeni Brexit.

Nakon Berlina, May je otputovala u Pariz gdje bi o Brexitu trebala razgovarati i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

May se susrela s Merkel u njezinom uredu, koji se nalazi nedaleko od Brandenburških vrata, mjesta s kojeg je Ronald Regan 1987. pozvao Mihaila Gorbačova da sruši Berlinski zid koji je odvajao zapadni i istočni dio grada od 1961.

Britanski parlament odobrio plan Therese May o odgodi brexita do 30. lipnja

Britanski zastupnici u utorak su usvojili plan premijerke Therese May da se odgodi izlazak Britanije iz Europske unije do 30. lipnja, a ona pokušava i dalje postići kompromis s laburistima kako bi njezin sporazum s EU dobio zeleno svjetlo parlamenta.

Većina konzervativaca glasala je zajedno s oporbenim laburistima za premijerkin plan, a protiv su bili konzervativci koji žele brexit što prije.

Zastupnici su glasali s 420 glasova za plan premijerke May, dok ih je 110 bilo protiv.

Britanska vlada objavila je da će se pregovori s laburistima kako bi se izašlo iz slijepe ulice oko brexita nastaviti nakon europskog summita u srijedu.

Ocjenjujući kao "konstruktivne" posljednje razgovore s laburistima, vlada je naglasila u priopćenju da su se dvije strane dogovorile sastati  u četvrtak nakon zaključaka Europskog vijeća posvećenog brexitu.

Dijalog s laburistima počeo je prošle srijede zbog nemogućnosti premijerke da u parlamentu dobije zeleno svjetlo za svoj sporazum o razdruživanju sklopljen s EU.

London se još uvijek nada da će izaći iz EU prije 22. svibnja te tako neće morati održati europske izbore.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak kako smatra mogućim odgađanje brexita do kraje ove ili do početka sljedeće godine, nakon susreta s britanskom premijerkom u Berlinu.

Britanska vlada je prije toga priopćila kako su se Merkel i May tijekom dvosatnog razgovora u kancelarkinom uredu složile da treba učiniti sve kako bi se izbjegao neuređeni brexit.

Nakon Berlina, May je otputovala u Pariz gdje bi o brexitu trebala razgovarati i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Uoči europskog summita na kojem bi čelnici država članica trebali odlučiti hoće li Velikoj Britaniji dopustiti još jednu odgodu brexita, glavni pregovarač EU Michel Barnier je naglasio kako će duljina druge odgode nakon što prođe trenutni datum izlaska 12. travnja ovisiti o obrazloženju koje će premijerka May predstaviti.

"Trajanje odgode mora biti u skladu s razlozima zbog kojih je zatražena", rekao je u utorak na novinskoj konferenciji Barnier. (Hina)

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo