ITALIJA

ARHEOLOŠKA SENZACIJA Pronađene ruševine Canosse, mjesta gdje je papa ponizio njemačkog cara: Tri dana ga je bosonog čekao po mećavi moleći oprost

Prikaz Henrika IV. u Canossi, slikar: Eduard Schwoiser
 Public domain

Ruševine sela u kojem je papa Grgur VII. povijesno ponizio njemačkog cara Henrika IV. 1077. godine otkrivene su u sjevernoj Italiji.

Arheolozi su pronašli ostatke najmanje 40 kuća i stepenice na kojima je Henrik IV., car Svetog Rimskog Carstva, vjerojatno klečao dok je danima čekao da ga Papa primi, pišu u petak talijanske novine La Repubblica.

- Prve faze istraživanja, koje će trajati godinama, već su dale iznenađujuće rezultate - pišu novine o iskapanju, koje nadgledaju akademici sa sveučilišta iz Padove i Bologne.

Canossa je dosad bila poznata po ostacima dvorca u kojem su se susreli Henrik IV. i Grgur VII., a sada arheolozi nastoje otkriti ostatke razvijenog sela koje ga je okruživalo.

Henrik IV. je doputovao u Canossu, oko 35 kilometara južno od Parme, kako bi od Grgura VII. zatražio oprost nakon što ga je ovaj izopćio.

Po onodobnim izvorima, njemački car je samo u vunenom ogrtaču i bosonog tri dana po snježnoj mećavi morao čekati ispred vrata dvorca prije no što mu se Papa smilovao.

Povjesničari smatraju kako je taj susret udario temelje modernoj odvojenosti Crkve i države, a fraza "odlazak u Canossu" postala je sinonim za bezuvjetnu predaju neprijatelju.

U svom poznatom govoru iz 1872. godine njemački "željezni kancelar" Otto von Bismarck tako je rekao da "neće ići u Canossu", što je značilo da njegovo novo njemačko carstvo neće ponovno pokazati poniznost Svetoj Stolici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:08