DOBROSAV GAVRIĆ

ARKANOVOG UBOJICU USKORO IZRUČUJU SRBIJI? Sud u Južnoj Africi odluku je donio nakon serije likvidacija srpskih mafijaša

 
Dobrosav Gavrić
 Reuters

Dobrosav Gavrić (44), ubojica Željka Ražnatovića Arkana, koji je u Beogradu zbog tog zločina osuđen na 35 godina zatvora, uskoro će biti izručen srpskim vlastima iz Južnoafričke Republike gdje je već sedam godina u pritvoru. Naime, kako piše Kurir, koji se poziva na južnoafričke medije, Ustavni sud u Cape Townu odbio je njegovu žalbu.

- Ustavni sud je 28. rujna presudio da Dobrosav Gavrić nije kandidat za dobivanje izbjegličkog statusa. Presuda je obrazložena time da on u svojoj domovini nije počinio politički zločin, zbog čega nije ni politički progonjen. Također, sudac je naglasio da je Gavrić u svojim izjavama pred njihovim sudom bio kontradiktoran jer je tvrdio da nije počinio ubojstvo Arkana, nego je njegov progon politički motiviran - prenijeli su tamošnji mediji.

Srbija je Južnoafričkoj Republici još u prosincu 2011. podnijela zahtjev za izručenje Dobrosava Gavrića, koji je 2006. u Beogradu osuđen na 35 godina zatvora zbog toga što je 15. siječnja 2000. u hotelu "Intercontinental" ubio Željka Ražnatovića, kao i Dragana Garića (47) i Milenka Mandića (44).

- Međutim, osuđenik je mjesec dana nakon zahtjeva Srbije podnio zahtjev za dobijanje azila i od tada traje njegova pravna borba da ostane u JAR-u. On je, osim toga što je isticao da je politički progonjen, naglašavao i da mu je u Srbiji ugrožen život i da se boji osvete za Arkanovo ubojstvo - podsjećaju južnoafrički mediji.

FILE PHOTO JAN93 - January 1993 file photo of Serb warlord Zeljko Raznatovic, known as Arkan, in Kasic, Bosnia.  Arkan, who is wanted by an international tribunal for alleged war crimes, was shot dead on Saturday, the independent news agency Beta said.
Reuters
Vođa srpske paravojske Željko Ražnjatović Arkan

Prema riječima Kurirovog izvora, interesantno je to da je Ustavni sud Južnoafričke Republike odabrao baš ovaj trenutak da Gavriću ukine pravo na status izbjeglice.

- U proteklih šest mjeseci u Južnoafričkoj Republici ubijeno je čak troje Srba, koji su se dovodili u vezu sa Gavrićem. Prvo je u travnju u Johannesburgu ubijen Milan Đuričić Miki, Gavrićev prijatelj i čovjek koji je također bio osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva Arkana. Potom je u srpnju u istom gradu izrešetan i Darko Kulić, a u rujnu je na isti način likvidiran i trgovac dijamantima Đorđe Mihaljević - kaže Kurirov izvor i dodaje kako se vjeruje da je Arkanov ubojica tijekom sedmogodišnjeg boravka u tamošnjem zatvoru imao financijsku podršku svojih zemljaka.

Serbia's folk music star Svetlana Raznatovic (R), commonly known as Ceca, accompanied by her brother in-law Predrag Ocokoljic (L), arrives at the court building in Belgrade December 26, 2011. Raznatovic has emerged from house arrest to face new charges of violent behaviour against the manager of a soccer club. Raznatovic, the widow of warlord Zeljko
REUTERS
Svetlana Ražnatović Ceca

Podsjetimo, o seriji likvidacija srpskih mafijaša u Južnoj Africi Jutarnji je pisao prošlog tjedna o čemu opširnije možete pročitati OVDJE.

- Vjeruje se da je Gavrićevu obranu financirao Đuričić. On mu je navodno plaćao najbolje i najskuplje odvjetnike, a poslije njegove likvidacije spekuliralo se da je Dobrosav ostao bez novca za skupu obranu - kaže izvor. Napominje i da bi jedan od razloga zbog kojeg je sud iz JAR-a sada odlučio Gavrića izručiti Srbiji i to što je ostao bez moćnih odvjetnika.

- Još jedan razlog što mu odvjetnici otkazuju jest to što se boje da bi i sami mogli postati meta mafije koja želi doći do njihovog klijenta koji je iza rešetaka - otkriva izvor Kurira te naglašava i da se same vlasti Južnoafričke Republike žele riješiti Gavrića, jakog igrača u podzemlju.

Koristio lažni identitet

Dobrosav Gavrić je do uhićenja 2011. u Cape Townu živio na teritoriji JAR-a sa svojom suprugom i dvije kćeri. Koristio je lažni identitet, a prilikom hapšenja je koristio ime Saša Kovačević. U JAR je došao preko Ekvadora u koji je stigao s lažnom BiH putovnicom i turističkom vizom, a u Južnoj Africi je imao restoran i registriranu tvrtku za uvoz i izvoz.

Njegov identitet otkriven je prije sedam godina kada je ubijen jedan od šefova južnoafričke mafije, Cyril Beeka. Dok se vozio, prišla su mu dva motorista i pucala u njega. Gavrić mu je bio vozač pa je i on dobio metak, ali je preživio. Nakon što je u bolnici otkriveno njegovo pravo ime, on je uhićen i od tada se nalazi u zatvoru u JAR-u.

Police vehicles are seen outside the luxury house of popular Serbian
folk star Svetlana Raznatovic-Ceca, the widow of slain Serbian warlord
and paramilitary leader Zeljko Raznatovic Arkan, during a police raid
in Belgrade March 17, 2003. Serbian police hunting for the killers of
Prime Minister Zoran Djindjic raided the house on Monday morning.
REUTERS/Petar Kujundzic

PEK/CRB - RP3DRIQNCTAA
REUTERS
Cecina Vila na Dedinju (arhiva)

Incident pred Cecinom kućom

Svetlana Ceca Ražnatović doživjela je ogroman šok nakon što su nepoznati muškarci autima pokušali upasti u njenu kuću na Dedinju. Počinitelji raspoređeni u tri automobila, jedan karavan i dva Mini Coopera, u cik zore, oko 6.45h, naizmjenično su udarali u vrata njezine vile. To je sve trajalo oko dvadesetak minuta, nakon čega su glavom bez obzira pobjegli u nepoznatom pravcu. Napravljena je materijalna šteta na kući, a kamere su sve snimile.

- Udarci su bili toliko jaki da je Ceca bila uvjerena da netko provaljuje u kuću. Osiguranje je odmah reagiralo, a vozači automobila su udarili još nekoliko puta i pobjegli niz ulicu - piše Kurir. - Očekujem uhićenje tijekom dana. Policija ima snimke. Ovo je namjerni vandalski upad u privatni posjed - rekla je Ražnatovićeva za taj list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:22