OSNIVAČ WIKILEAKSA

Assange za Forbes: Iduća meta su velike američke banke!

Detalje o imenima banaka nije htio otkriti, no razmjere posljedica nakon objave povjerljivih dokumenata o njima uspoređuje s objavom e-mail poruka što je dovelo do sloma Enrona 2001. godine
Wikileaks founder Julian Assange speaks the United States and human rights during a press conference at the Geneva press club, in Geneva, Switzerland, Thursday, Nov. 4, 2010. (AP Photo/Keystone, Martial Trezzini)
 AP

Iduća meta WikiLeaksa su velike američke banke, rekao je Julian Assange u intervjuu poslovnom magazinu Forbes , te time najavio objavljivanje povjerljivih dokumenata na internetskoj stranici WikiLeaks .

Assange do početka sljedeće godine namjerava objaviti tajne podatke koji otkrivaju "flagrantno kršenje" propisa što bi "moglo srušiti jednu ili dvije banke".

Detalje o imenima banaka nije htio otkriti, no razmjere posljedica nakon objave povjerljivih dokumenata o njima uspoređuje s objavom e-mail poruka što je dovelo do sloma Enrona 2001. godine

"To nije veliki materijal kao onaj o Iraku, ali radi se desecima ili stotinama tisuća dokumenata, ovisno o tome kako ih definirate", rekao je Assange za Forbes.

On tvrdi da je WikiLeaks dosada prilikom objavljivanja podataka davao prednost državnim tajnama, no procjenjuje se da 50 posto informacija s kojima raspolaže tiče privatnih poduzeća.

Također, Assange je potvrdio da su u posjedu dokumenata koji se odnose na British Petroleum , no još uvijek se provjerava njegova autentičnost.

Kao primjer slučaja kojem slijedi objavljivanje Assange je naveo teksaško-kanadsku naftnu kompaniju koja je imala bušotine u Albaniji. "Oni su imali bušotine u Albaniji koje su erumpirale. Vrlo ozbiljno ... one su sabotirane. Albanska vlada je surađivala s nekom drugom tvrtkom", rekao je Assange.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:31