NE TAKO DALEKO...

ASTEROID VELIK KAO ZGRADA OD 10 KATOVA DANAS PROLAZI BLIZU ZEMLJE Sad ne predstavlja opasnost, ali NASA nije sigurna što će biti u budućnosti

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.04.2019. u 08:44

, Image: 401185680, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

 

Asteroid čija bi veličina mogla biti kao ona zgrade od 10 katova u četvrtak će proći pokraj Zemlje na udaljenost od 219.000 kilometara, piše Independent. To je udaljenost više nego dvostruko manja od one između Zemlje i Mjeseca.

I dok će u ovom navratu asteroid, nazvan 2019 GC6, sigurno zaobići naš planet, NASA smatra da bi u budućnosti mogao predstavljati rizik, naročito kad se uzme u obzir njegova dužina koja bi mogla biti između 7,5 i 30 metara,

Asteroid je otkriven relativno nedavno, tek 9. travnja, a znanstvenici iz odjela NASA-e u Kaliforniji odmah su ga stavili na listu asteroida za koje postoji rizika da bi se u narednih 100 godina mogli sudariti sa Zemljom.

Iako je teško procijeniti njegovu točnu putanju, taj bi asteroid blizu Zemlje opet trebao proći 2034., 2041. i 2048. godine.

Inače nije neobično da minijaturni svemirski objekti završe n Zemljinoj površini, iako većina njih izgori u atmosferi prije nego dosegnu tlo. No, jednom u svakom desetljeću prema Zemljinoj površini namjeri se i nešto veći asteroid, poput onog koji je 2013. godine eksplodirao iznad Čeljabinske oblasti u Rusiji na visini između 15 i 25 km.

Taj je asteroid imao promjer od oko 20 metara, a eksplodirao je snagom koja je bila gotovo 30 puta veća od atomskih bombi koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki. Srećom smrtnih slučajeva nije bilo, ali je udarni val razbio prozore na nizu zgrada te su krhotine ozlijedile skoro 1500 osoba.

 - Ako čovječanstvo ne želi završiti svoju priču na isti način kao i dinosauri, moramo bolje proučiti ovakve događaje - komentirao je tada profesor Qing-Zhu Yin sa Sveučilišta California.

No, zbog njihove male veličine (u svemirskim pojmovima) vrlo ih je teško uočiti, te se obično primijete tek nekoliko dana prije nego što bi trebali proći kraj Zemlje ili se s njom sudariti.

 - Oni su zapravo kao komad ugljena na noćnom nebu. Jako ih je teško vidjeti - kaže Amy Mainzer, NASA-in "lovac na asteroide".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo