ŽALIT ĆE SE

ASTRONOMSKA KAZNA ZA MILIJARDERA I KOLEKCIONARA Na jahti napustio Španjolsku i sa sobom ponio Picassovo remek-djelo. Ta će ga avantura skupo koštati

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.01.2020. u 19:38

This handout picture taken and released by the French customs (Douane francaise) on August 11, 2015 shows a woman inspecting Pablo Picasso's
AFP

Picassova 'Glava mlade žene'

Španjolski milijarder i kolekcionar Jaime Botin dobio je u četvrtak 18 mjeseci zatvora i kaznu od 52,4 milijuna eura jer je Picassovo djelo bez dopuštenja pokušao iznijeti iz zemlje.

Sud u Madridu utvrdio je da je Botin, 83-godišnji bivši bankar, pokušao iznijeti sliku "Glava mlade žene". Umjetnina je zaplijenjena na Botinovoj jahti na Korzici.

Slika mu je oduzeta i predana državi, a Botin se na odluku može žaliti višem sudu.

Novčana kazna dvaput je veća od procijenjene vrijednosti slike koju je Botin namjeravao prodati na dražbi kod Christie'sa u Londonu.

Botin, stric Ane Botin, predsjednice banke Santander bio je od 1986. do 2002. predsjednik banke Bankinter.

Picasso je "Glavu mlade žene" naslikao 1906. u svojoj ružičastoj fazi.

Francuske vlasti zaplijenile su sliku 2015. na brodu kod Korzike nakon dojave da je se planira prokrijumčariti u Švicarsku.

Iako je u privatnom vlasništvu, Španjolska je smatra nacionalnim blagom i sud je odredio da se ne smije iznositi iz zemlje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo