PUŠTEN IZ ZATVORA

Atentator na Ivana Pavla II.: Ja sam Krist vječni

Mehmet Ali Agca najavio je objavljivanje istine o naručiteljima atentata na papu nakon puštanja na slobodu
REFILE - CORRECTING YEARThe man who tried to kill Pope John Paul II, Mehmet Ali Agca, (L) seen on the rear seat of a car as he is released from the prison in Ankara January 18, 2010. Mehmet Ali Agca, was released from prison in the Turkish capital Ankara on Monday, nearly 30 years after the assassination attempt on St. Peter's Square. Agca served 19 years in an Italian prison for the attack, before being pardoned on the pope's initiative in 2000 and extradited to serve a sentence in Turkey for crimes including the 1979 murder of a newspaper editor. REUTERS/Anatolian/Cem Ozdel (TURKEY - Tags: POLITICS) TURKEY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TURKEY
 REUTERS

Mehmet Ali Agca (52), čovjek koji je 1981. godine izvršio atentat na papu Ivana Pavla II. u Rimu, pušten je danas iz zatvora u Turskoj nakon gotovo 30 godina iza rešetaka.

Agca je bio 23-godišnji mladić, pripadnik zloglasne desničarske skupine nazvane "Sivi vukovi", u bijegu od turskog pravosuđa zbog optužnice za ubojstvo, kad se 13. svibnja 1981. pojavio na Trgu sv. Petra u Rimu i zapucao na papu.

Ivan Pavao II. teško je ranjen u trbuh, a Agca je proveo sljedećih 19 godina u talijanskim zatvorima.

Tvrdio je da je atentat dio božanskog plana, često davao kontradiktorne izjave, nerijetko mijenjajući svoju priču što je tjeralo istražitelje na neprekidno otvaranje novih istraga.

Optužbe da su Sovjetski savez i tada komunistička Bugarska bile odogovorne za napad nikad nisu dokazane.

Talijanske vlasti su 2000. godine izručile Agcu Turskoj, gdje je osuđen na 10 godina za ubojstvo novinara Abdi Ipekcija, dvije oružane pljačke i bijeg iz zatvora, sve zločini koji datiraju iz 1970.-ih.

Tijekom svog boravka u zatvoru često je govorio kako je on Mesija.

"Predviđam smak svijeta. Cijeli svijet bit će uništen u ovome stoljeću. Svi će umrijeti. Ja sam Krist vječni", pisalo je u njegovoj izjavi koju je medijima iznio njegov odvjetnik ispred zatvora u predgrađu Ankare iz kojeg je zloglasni Agca pušten na slobodu.

Proteklih je dana najavio da će nakon puštanja na slobodu otkriti pozadinu atentata na Ivana Pavla II., odnosno tko je naručio ubojstvo. Navodno bi za takvo što trebao dobiti dva milijuna dolara.

Ivan Pavao II. upoznao je svog atentatora prilikom posjeta 1983. godine talijanskom zatvoru gdje je Turčin služio kaznu. Tada mu je papa oprostio njegov čin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:40