NIŠTA OD PRITVORA

ATIF DUDAKOVIĆ PUŠTEN NA SLOBODU Svih 13 osumnjičenih za ratni zločin branit će se sa slobode, sud im odredio mjere zabrane

 
Atif Dudaković
 REUTERS

Sud Bosne i Hercegovine odbio je u nedjelju zahtjev državnog odvjetništva za pritvaranje te naložio puštanje na slobodu nekadašnjeg zapovjednika 5. Korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića i još 12 bivših bošnjačkih časnika i vojnika osumnjičenih za ratne zločine počinjene u zapadnoj Bosni.

Jedna od odvjetnica osumnjičenih Nihada Buturović potvrdila je u nedjelju za medije kako je nakon rasprave Sud BiH odlučio pustiti da se sa slobode brani trinaest osumnjičenih za ratni zločin dodajući da su im određene mjere zabrane.

General Dudaković i ostali su pušteni na slobodu u poslijepodnevnim satima.

Sud BiH im je izrekao sljedeće mjere zabrane: osumnjičenima se zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski ili kontaktiranje preko posrednika), sa časnicima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju 'Sana 95'.

Osumnjičenim se zabranjuje i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj kazneni postupak, kao i obraćanja javnosti.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera će se kontrolirati svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se posebno upozoravaju da im se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu sa izrečenim mjerama ovog rješenja.

Državno odvjetništvo ranije je zatražilo određivanje pritvora za osumnjičene koji su uhićeni u petak na području Bihaća.

Oni se terete za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima te pripadnicima postrojbi Autonomne pokrajine zapadne Bosne Fikreta Abdića tijekom 1994. i 1995.

Ovaj slučaj izazvao je oštre reakcije bošnjačkih političara i javnosti u Bosni i Hercegovine, a bošnjačke političke stranke i mediji okarakterizirali su Dudakovića i ostale uhićene kao heroje, dok je istodobno srpska javnost u BiH tvrdila kako su u pitanju zločinci.

Pripadnici nekoliko hrvatskih braniteljskih udruga iz BiH podnijeli su prošle godine Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske zahtjev za Dudakovićevim procesuiranjem zbog zločina koje je počinio kao pripadnik tzv. JNA na području Zadra 1991., a obitelj generala Hrvatskog vijeća obrane iz Bihaća Vlade Šantića ga smatra odgovornim za njegov nestanak i ubojstvo u ožujku 1995.

Hrvatskoj javnosti Dudaković je ostao upamćen i kao zapovjednik 5. Korpusa Armije BiH koji se rukovao sa zapovjednikom 1. Gardijske brigade HV-a Marijanom Marekovićem u mjestu Tržačkim Raštelima kojim je na kraju oslobodilačke akcije Oluje označeno i oslobađanje zapadne Bosne koja je bila u potpunom okruženju srpskih snaga tri i pol godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 07:56