UŽAS U PRIHVATNOM CENTRU

AUDIO SNIMKA DJEČJEG PLAČA KOJA JE POTRESLA SVIJET Ovo je posljedica Trumpove politike nulte tolerancije: Djeca viču 'mama', a policajci zbijaju šale

 
 Profimedia/REUTERS

Američki istraživački news portal ProPublica objavio je audio snimku neutješnih jecaja desetero djece iz Srednje Amerike, koja su odvojena od svojih roditelja na meksičko-američkoj granici prošloga tjedna.

Riječ je o samo desetero od ukupno 2300 djece koja su odvojena od svojih roditelja otkako je Trumpova administrcija počela provoditi politiku nulte tolerancije na granici, prema kojoj se uhićuju svi odrasli uhvaćeni prilikom ilegalnog pokušaja ulaska u SAD. Više od stotinu djece je u dobi ispod četiri godine.

Dok su roditelji u zatvoru, djeca se šalju u druge prihvatne centre.

Na snimci se čuju djeca koja toliko snažno plaču da se čini kako jedva dolaze do zraka. Mnoga bez prestanka viču 'Mami ' ili 'Papa'. U jednom trenutku čuje se glas pograničnog policajca kako komentira:

- Čini se da imamo orkestar, jedino nedostaje dirigent, našalio se.

Potom jedna potresena djevojčica iz Salvadora, prema navodim na portalu ProPublica, zatraži od nekoga da nazovu njezinu tetku kako bi ona mogla doći po nju. Također ističe da ima njezin broj.

- Moja mama je rekla da ću ja otići po tetku. Želim da po mene dođe tetka da me odvede svojoj kući, zavapila je curica, a u pozadini se čuje glas koji joj govori neka da broj pa će ju nazvati.

ProPublica stupila je u kontakt s tetkom djevojčice, koja živi u SAD-u, koja je ispričala da je obitelj curice platila vodiču 7000 dolara da ih prikrijumčari u Meksiko, a potom u Sjedinjene Države.

Kada je primila poziv od nećakinje zamalo se onesvijestila.

- Zamislite da vas nazove 6-godišnja nećakinja. Plakala je i molila me da dođem po nju. Rekla mi je: 'Obećavam da ću se lijepo ponašati, ali molim izvadi me odavde. Posve sam sama', ispričala je potresena tetka.

ProPubica ističe da su djeca sa snimke bila tek primljena u prihvatni centar te da je prošlo manje od 24 sata od odvajanja roditelja tako da su emocije još uvijek bile svježe. Dok su neku djecu uspjeli smiriti grickalicama, mnoga su bila neutješna.

Snimka je nastala prošloga tjedna te je predana Jennifer Harbury, odvjetnici za ljudska prava koja je potvrdila njezinu autentičnost. Sve je snimila njezina klijentica koja je željela ostati anonimna, no nije ostala imuna na događanja u prihvatnom centru.

Trumpova administracija nalazi se pod valom kritika zbog odvajanje djece od odraslih na meksičko-američkoj granici. Osudili su je brojni aktivisti, vjerski vođe, demokrati i sve veći broj Republikanaca.

- Izazivam bilo koga iz Trumpove administracije da posluša ovu snimku, a zatim obrani politiku nulte tolerancije, napisao je na Twitteru senator Jeff Merkley iz Oregona.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je jučer da je situacija sa djecom 'tužna', ali bio je neumoljiv.

- Pogledajte što se događa u Europi, pogledajte što se događa drugdje. Ne možemo dopustiti da se to događa i u SAD-u. Ne dok sam ja predsjednik - rekao je jučer, istaknuvši da se "tužna" situacija s djecom koja su odvojena od svojih roditelja koji nemaju osobnih isprava, mogla "brzo" riješiti da je Kongres donio zakon o imigraciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:14