PROCURILA SNIMKA

AUDIO: SNIMLJENO KUPOVANJE ZASTUPNIKA? 'Ne sekiraj se, kupili smo mi drugu dvojicu ako ova dva papka izdaju'

Željka Cvijanović, predsjednica vlade Republike Srpske
 Screenshot

Žestoka borba za vlast u Republici Srpskoj između dva bloka okupljena oko vladajućeg SNSD-a, odnosno oporbenog SDS-a, kulminirala je objavom snimke o navodnoj kupovini zastupnika u korist SNSD-a, prenose u nedjelju bosankohercegovački mediji.

Internetski portal Klix iz Sarajeva objavio je snimku na kojoj premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović, visoka dužnosnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), navodno kaže da su 'kupili' dvojicu zastupnika Srpske radikalne stranke.

Na početku snimke Željka Cvijanović govori drugoj osobi da se ne brine, a ova joj uzvraća da su to 'sigurno ona dva papka'.

"Pa je, iz Šukalove stranke (Adam Šukalo, predsjednik Stranke Napredna Srpska), ali zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ću vidjeti jesmo li ih kvalitetno kupili, ako oni izdaju da imamo drugu dvojicu", čuje se Cvijanović kako govori na snimci koju je objavio Klix.ba .

Ona ne precizira o kojoj drugoj dvojici je riječ.

S druge strane čuje se druga osoba kako traži savjet, odnosno traži upute od premijerke.

"Ja sam te htjela pitati možemo li mi isforsirati ovu priču da idemo... Već smo vrbovali Miloša Kovačevića da krene s ovom pričom bosanski/bošnjački jezik", kaže druga osoba, a cijeli transkript, uz snimku, objavio je Klix.ba .

Cvijanović na to odgovara: "Neka ide naravno, tko mu brani. To je do akademske zajednice da to priča, da objašnjava i da se napravi emisija za nešto".

Nakon ovoga, na snimci se čuju i druge osobe kako razgovaraju, a spominju se i oni koji traže da budu direktori, kako to govori Cvijanović, te za nekoga govori da je nesiguran, da se samo igra i da to "čak nije ni politički stav, nego igrica". Iz audio snimke se ne može najjasnije zaključiti o kome govori, a prema pisanju portala Klix.ba, nagađa se da je riječ o Šukalu.

Inače, osim spomenutog Šukala iz Stranke Napredna Srpska u NSRS je prošao i Goran Đorđić, obojica kao dio koalicije DNS-NS-SRS.

Sama premijerka Željka Cvijanović izjavila je da je audiomaterijal obična krivotvorina koju je 'namontirala' oporba kako bi se domogla većine u skupštini i izvršne vlasti. Najavila je da će istraga provjeriti sve navode i otkriti počinitelje i nalogodavce ovoga podmetanja.

Premijerka na početku audio zapisa, kojeg naziva montažom, svojoj sugovornici kaže kako se ne boji jer su kupili dvojicu zastupnika, koje naziva 'papcima'.

Da nisu 'kupljeni' ti bi zastupnici u Narodnoj skupštini donijeli prevagu oporbenom bloku okupljenom oko Srpske demokratske stranke (SDS) koji bi u tom slučaju mogao uspostaviti izvršnu vlast.

Da bi vladajući SNSD, stranka predsjednika RS-a Milorada Dodika, mogla sastaviti izvršnu vlast u tom bosanskohercergovačkom entitetu mora imati 42 od 83 zastupnika u Narodnoj skupštini.

S koalicijskim partnerima SNSD već ima 42 zastupnika, no koalicija predvođena SDS-om tvrdi drukčije i optužuje Dodika za kupovinu zastupnika i krivotvorenje izbornih rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:05