DOBRE VIJESTI

Australija: Stalan pad broja novozaraženih, inozemni kruzeri kreću u matične luke

 Peter Parks / AFP

Australske vlasti izvijestile su o padu broja novih infekcija koronavirusom i o tomu da su u subotu provele najveću pomorsku mirovnu operaciju u luci Sydney, pri čemu je natočeno gorivo u sve inozemne kruzere prije njihova napuštanja australskih teritorijalnih voda.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata porastao je za 198 i sada je u zemlji ukupno 5548 zaraženih, podaci su ministarstva zdravstva. Broj umrlih od Covida-19 porastao je na 30.

Podaci upućuju na to da se dnevna stopa zaraze u zemlji zadržala na oko 5 posto, što je znatno manje u odnosu na porast od 25 do 30 posto zabilježen prije otprilike dva tjedna.

Prerano govoriti o pobjedi

Zdravstveni dužnosnici ističu da je ipak još uvijek "prerano govoriti o pobjedi".

"Moram upozoriti na to da ne smijemo pomisliti kako je sve u potpunosti završilo, jer definitivno nije", rekao je zamjenik glavnoga australskog zdravstvenog dužnosnika, epidemiolog Paul Kelly, dodavši da Australci "sada stvarno moraju biti osobito oprezni."

Australija je uvela strogu mjeru socijalnog distanciranja, uključujući i ograničenje javnih okupljanja na samo dvije osobe. Državne granice, kafići, klubovi, parkovi i teretane zatvoreni su. Nekoliko država policiji je dopustilo provedbu golemih novčanih kazni na licu mjesta, kao i mogućih zatvorskih kazni.

U Sydneyu je policija države Novi Južni Wales (NSW) provela koordiniranu akciju premještanja pet kruzera koji plove pod stranim zastavama i na kojima se nalaze stotine članova posade. Brodovi su uplovili u luku zbog točenja goriva i preuzimanja prehrambenih namirnica, higijenskih i ostalih potrepština prije povratka u svoje matične luke.

Odluka Australije o zatvaranju svih svojih pomorskih luka rezultirala je napetim pregovorima s posadama nekoliko brodova koji se i dalje nalaze u australskim teritorijalnim vodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:37