LOŠA STRATEŠKA POLITIKA

AUSTRALIJA SUOČENA S JEDNOM OD NAJVEĆIH PRIJETNJI SIGURNOSTI 'Vlada ignorira problem, ali ako stvari krenu po zlu, prijeti nam raspad društva'

    AUTOR:
    • Aleksandra Vladić

  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2018. u 11:33

Profimedia

 

Daleka Australija mogla bi se naći u velikim problemima zbog nestašice goriva, a sve kao posljedica savezničkih udara na Siriju.

 

Prema odredbama Međunarodne agencije za energiju, države u svojim zalihama moraju čuvati rezerve goriva neto uvoza za 90 sana opskrbe, međutim Australija u svojim rezervama ima toliko zaliha da može zemlju opskrbljivati gorivom tek 43 dana, javlja list The Australian.

 

Liberalni senator Jim Molan, bivši brigadni general u Australskoj vojsci, rekao je jutros za australsku radio postaju 2GB da je njegova zemlja suočena sa stvarnim problemom koji predstavlja veliki potencijalni rizik za zemlju, vrlo sličan ono koji se može dogoditi u cyber svijetu.

 

- To se događa jer već dugo vremena dopuštamo da se poslovi obavljaju uobičajenom dinamikom, rekao je Molan.

 

- To je kao da kažemo da možemo odrediti veličinu i oblik Australskih obrambenih snaga na temelju komercijalnih faktora i prepustimo sve odluke tržištu, objasnio je.

 

- Mi ignoriramo taj problem. To znači da ako stvari krenu po zlu, mi ovisimo isključivo o opskrbi putem brodova, zaljučio je Molan.

 

Prema njegovim procjenama, Australija ima zalihe za samo tri tjedna motornog goriva, a eskalacija napetosti u regiji može rezultirati mobilizacijom civilnih i vojnih vozila.

 

- Pritom ne mogu zamisliti da bi vojna oklopna vozila u bliskoj budućnosti mogla kao gorivo koristiti obnovljive izvore energije ili struju, rekao je Molan za Sky News.

 

Mogao bi to postati veliki problem za sljedećeg zapovjednika obrambenih snaga Angusa Campbella, koji kormilo Australske vojske preuzima u lipnju. Jim Molan bio je operativni zapovjednik u sjedištu multunacionalnih snaga u Iraku 2004. godine.

 

Istaknuo je da 60 posto goriva koje koristi Azija dolazi iz Perzijskog zaljeva.

 

- Rijeke brodova dolaze iz Zaljeva, preko Indijskog oceana, prolaze tjesnacima da dođu do Južnog Kineskog mora, pa do Singapura gdje se pročišćava za Australiju. I ne samo tamo, nego i u Japanu, Koreji, Kini. Pretvara se potom u dizel, avionsko gorivo i benzin, a potom brodovima dolazi do australskih luka, pojasnio je.

 

Početkom godine, Jim Molan je upozorio da je Australija jedna od nekoliko država na svijetu čija vlada nema mandat za stvaranje strateških zaliha goriva.

 

Prema njegovim tvrdnjama, ukoliko presure trenutačne zalihe benzina, dizela i avionskog goriva tada bi vojska bila prizemljena.

 

Dr. Malcolm Davis, analitičar pri Australskom institutu za stratešku politiku, potkrijepio je Molanove tvrdnje rekavši da će trenutačne rezerve goriva potrajati svega 20 dana, u najbolje slučaju, ako dođe do prekida opskrbom.

 

- Dobili bismo svijet iz Pobješnjelog Maxa. Naše društvo i gospodarstvo bi se počelo raspadati vrlo brzo. To je kao struja, gorivo pokreće gospdarstvo. Imamo jednu vrlo opasnu situaciju, a vlada je nemarna po tom pitanju. Vojni analitičari upozoravaju na ovaj problem već godinama, ali ih se sustavno ignorira, poručio je Davis.

 

Davis je objasnio da se većina australskih zaliha goriva doprema tankerima koji na putu do Singapura moaju prošći uske tjesnace.

 

- Umjesto da ulaže u postrojenja za pročišćavanje goriva, vlada je odlučila da je jeftinije osloniti se na postrojenja u inozemstvu. U slučaju krize Kina može prekinuti dotok goriva u Australiju relativno jednostavno i naše bi se gospodasrstvo raspalo, istaknuo je.

 

Davis je također upozorio da je američka vojska osiromašena još od Bushove administracije te da su Kina, Iran, Sjeverna Koreja i Rusija postale direktne prrijetnje.

 

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je savezničke napade na sirijska postrojenja kemijskog oružja. Australija je podržala vojne udare, a Jim Molan očekuje da neće morati dugo čekati na osvetu Rusije.

 

- Nema šanse da je ovoj kraj aktivnosti na tom području, sada se čeka reakcija Rusije, rekao je te poručio da će se ruski predsjednik Vladimir Putin osvetiti cyber napadima i puštanjem u javnost hrpe dezinformacija.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo