UPOZORENJE TURISTIMA

AUSTRALSKI I BRITANSKI MEDIJI 'Ne idite na Bali, tamo vlada smrtonosna epidemija, svaki četvrti slučaj završava smrću!'; DOMAĆI U ŠOKU 'Laž!'

 
 Profimedia, Huber images

Australski mediji prenose da je turistima iz Australije rečeno da poduzmu dodatne mjere opreza ukoliko putuju na Bali, zbog epidemije virusne infekcije mozga koja tamo vlada. Radi se o japanskom encefalitisu kojeg većinom prenose komarci, no bolest mogu prenositi i ptice, šišmiši, krave i svinje.

Indonezijsko Ministarstvo zdravstva je, pišu australski mediji, priopćilo da prate slučajeve smrtonosnog virusa japanskog encefalitisa na Baliju i Manadu na sjevernom dijelu Sulawesija. Poručili su i da sada uvode i cjepivo na Bali, nadajući se da će ono spriječiti širenje infekcije u druge dijelove zemlje. Vakcinacija počinje za djecu od devet mjeseci do 15 godina, s obzirom da je ta dobna skupina najpodložnija zarazi. Osim cjepiva, turistima se savjetuje da koriste repelente za insekte, da nose duge rukave i duge hlače, zatvaraju prozore i koriste klima uređaje kada su u zatvorenom prostoru, te da odabiru smještaj koji ima mreže protiv komaraca oko kreveta, piše Daily mail.

Virus može izazvati sljepoću, slabost, poremećaje kretanja, a u 30 posto slučajeva i smrt. Potrebno je 15 dana da se zaraza razvije, a prvi simptomi su slični onima gripe: glavobolja, groznica i grčenje mišića.

Nakon što su australski mediji izvijestili o epidemiji japanskog encefalitisa na Baliju, o svemu se oglasio Ured za zdravstvo na Baliju, koji poručuje da na otoku nema epidemije i da su sve lažne vijesti.

'Nismo zabilježili slučajeve japanskog encefalitisa na Baliju još od travnja. Uvjeravam vas da na otoku nema nikakve epidemije u ovom trenutku', rekao je čelnik tamošnje Agencije za zdravlje Ketut Suarjaya, javlja The Jakarta Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:28