ŠTEDNJA

AUSTRIJA GASTARBAJTERIMA SMANJUJE DJEČJE DOPLATKE Više nema izdašnih isplata radnicima iz inozemstva, dobivat će onoliko koliko im daju njihove države

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.02.2017. u 20:12

Zagreb, 060314.
Kovanice eura u mjenjacnicama nije moguce zamijeniti za kune.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević/Hanza Media

Ilustracija

Austrija namjerava smanjiti visinu dječjih doplataka koje primaju djeca gostujućih radnika čije obitelji ne žive u Austriji, te ih prilagoditi standardu zemalja u kojima žive, objavili su u utorak slovenski mediji.

Prijedlog zakona koji će ovog tjedna u parlamentu podnijeti dvije najjače austrijske stranke, Pučka stranka OeVP i socijaldemokrati SPOe koje sastavljaju vladajuću koaliciju, predviđa da bi na taj način došlo do uštede od 100 milijuna eura u državnom proračunu.

Visina dječjih dodataka za strance prilagodila bi se životnim uvjetima i standardu zemalja iz kojih gostujući radnici dolaze, objavila je slovenska agencija STA.

Najviše takvih novčanih doznaka na ime dječjih doplataka za djecu 'gastarbajtera' lani je iz Austrije otišlo u Mađarsku, 65 milijuna eura, slijede Slovačka sa 60 i Poljska sa 37 milijuna eura, a dosta se dječjih doplataka šalje i u Rumunjsku, Češku i Sloveniju.

Austrija godišnje za dječje doplatke isplati 3,4 milijarde eura, a snižavanjem tog dodatka za djecu stranaca troškove bi smanjila za oko 100 milijuna eura jer su dječji doplatci u zemljama odakle dolaze strani zaposlenici znatno niži od austrijskog standarda.

U zemljama iz kojih je najviše gostujućih radnika doplatak po djetetu kreće se od 20 do 40 eura, dok je u Austriji znatno viši - od 110 do 160 eura, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo