ŠAHOVNICA I 'U'

AUSTRIJA: USTAŠE U DRUŠTVU S TERORISTIMA I ISLAMISTIMA Za isticanje zabranjenih simbola kazne do 4000 eura, u slučaju ponavljanja djela i do 10.000

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.02.2019. u 14:35

Bleiburg (Austrija), 140511.
Sredisnja komemoracija povodom 66-obljetnice Bleiburske tragedije i Hrvatskog kriznog puta na Bleiburskom polju.
Na slici: posjetiteljica skupa.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak odredbu o proširenju liste zabranjenih političkih simbola među kojima se nalaze i dva ustaška.

Na listi koja je objavljena na internetskoj stranici ministarstva nalazi se 13 zastava i simbola od kojih se većina odnosi na islamističke i terorističke organizacije, a dva su ustaška.

Prvi simbol opisan je kao "srebrna granata iz koje izlazi crveni plamen. Na samoj granati nalazi se crveno-bijela šahovnica, pri čemu je prvo polje bijelo, a sve zajedno uokvireno je plavim slovom U.

Drugi simbol je šahovnica s prvim bijelim poljem iznad kojega se nalazi plavo slovo U okruženo pleterom".

Inicijativa za zabranu ovih simbola potekla je od vodstva savezne pokrajine Koruške u kojoj se svake godine održava komemoracija na Bleiburškom polju s kojih se redovito privode osobe zbog pokazivanja simbola iz nacionalsocijalističkog razdoblja poput tzv. Hitlerova pozdrava.

Na inicijativu austrijskih europarlamantaraca iz različitih stranaka tražilo se da se zabrane simbola prošire i na simbole iz drugih zemalja u kojima su tijekom Drugog svjetskog rata vladale profašističke diktature, uključujući i Hrvatsku.

Na listi novih zabranjenih simbola nalaze se simboli organizacija poput Muslimanske braće, Hamasa, Hezbolaha, kao i kurdske PKK te turskih Sivih vukova.

Nepoštivanje ovoga zakona sa sobom povlači kazne do 4000 eura, a u slučaju ponavljanja djela i do 10.000.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo