SUDIONIK AFERE

Austrijski političar dao ostavku: Sudu priznao da je uzeo mito prilikom prodaje Hypo banke

 AP

BEČ - Čelnik austrijske konzervativne Pučke stranke (OeVP) u Koruškoj Josef Martinz dao je u srijedu ostavku nakon što je na sudu priznao da je sudjelovao u mreži političara koji su uzeli mito prilikom prodaje državne Hypo Alpe Adria banke 2007.

Iznenadna ostavka Martinza uslijedila je nakon niza korupcijskih skandala koji su narušili povjerenje javnosti u političare i natjerali austrijski parlament da u lipnju usvoji etički kodeks prije izbora iduće godine.

Martinz je priznao da je planirao za stranku pribaviti dio od 12 milijuna eura koliko je u preuveličanom honoraru plaćeno poreznom savjetniku Dietrechu Birnbacheru za trotjedni rad na prodaji banke.

Birnbacher je također priznao kazneno djelo i u skandal uvukao još neke političare iz Koruške, utvrde desničarske Slobodarske stranke koja prema anketama jača u odnosu na vladajuću koaliciju Socijaldemokrata i OeVP-a.

Članovi desničarske Slobodarske stranke Koruške (FPK), koja zajedno s OeVP-om vlada tom austrijskom pokrajinom, opovrgavaju da su umiješani u nečasne radnje.

"Ono što je Birnbacher rekao je točno", prenosi austrijska novinska agencija Martinzove riječi sa suđenja u Klagenfurtu.

Čelnik Pučke stranke Michael Spindelegger, ujedno i austrijski ministar vanjskih poslova, rekao je da neće tolerirati ponašanje koje sramoti njegovu stranku.

"Ova je ostavka ispravan i nužan čin. Osobno sam vrlo razočaran Josefom Martinzom", rekao je on u priopćenju.

Bivši koruški guverner Joerg Haider, koji je poginuo u automobilskoj nesreći 2008., bio je "mozak" prodaje Hypo Alpe Adria banke njemačkoj banci BayernLB za 1,6 milijardi eura. Birnbacher je rekao da je i Haider tražio mito u sklopu toga posla.

Austrija je 2009. nacionalizirala Hypo banku kako bi spriječila njezinu propast, što bi izazvalo bankarski šok u središnjoj i istočnoj Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:33